Le osem devetošolcev  je izrazilo željo, da bi se izobraževalo v smeri tehnik optik. Foto: Šolski center Rogaška Slatina
Le osem devetošolcev je izrazilo željo, da bi se izobraževalo v smeri tehnik optik. Foto: Šolski center Rogaška Slatina
ŠCRG je edini v državi, ki izvaja program tehnik optik. Foto: Šolski center Rogaška Slatina

Ob gimnazijskem programu na Šolskem centru Rogaška Slatina poučujejo še program tehnik optik in program steklarstva, za katerega pa že nekaj časa ni pretiranega zanimanja. Tako je denimo za prihodnje šolsko leto prijavo oddal le en devetošolec.
Z upadanjem zanimanja pa se že nekaj časa spopada tudi program tehnik optik, saj je le osem devetošolcev izrazilo željo, da bi se izobraževalo v tej smeri. "Ravno včeraj smo dobili informacijo z ministrstva za šolstvo. Osem je število, ki omogoča izvedbo programa, tako da se bodo vsi, ki so se prijavili, junija tudi lahko vpisali v program tehnik optik," poudarja ravnateljica Šolskega centra Rogaška Slatina Dubravka Berc Prah.
Letos za las, kaj pa v prihodnje?
Letos se bo torej očitno izšlo za las, ravnateljica pa upa, da se bo do konca tedna, ko se izteče rok, še kateri izmed devetošolcev odločil za vpis v ta program, ki ima trenutno v prvem letniku 17 dijakov in dijakinj. Tega to jesen ne bodo dosegli, to je zdaj tako rekoč že jasno, skrbi glede nadaljnjega vpisa pa so toliko večje tudi zaradi nekaterih objektivnih okoliščin, ki močno vplivajo na število vpisanih.
"Na neki način smo dislocirani, in čeprav imamo dijaški dom neposredno ob šoli, se v današnjih časih nekomu iz Primorske ali Gorenjske ni preprosto odločiti, da bi otroka poslal za štiri leta v Rogaško Slatino. To je zgodba, ki ni preprosta ne v finančnem in ne v vzgojnem smislu," še dodaja Berc Prahova.
Edino tovrstno izobraževanje v državi
A morebitno nadaljnje upadanje števila vpisanih otrok ne bo imelo negativnih posledic zgolj za slatinski šolski center. Če ministrstvo v prihodnjih letih zaradi premajhnega vpisa ne bo dovolilo izvajanja programa tehnik optik, bo celotna država ostala brez tovrstnega izobraževanja.
"Če bi se to zgodilo, bi Slovenija ostala brez lastnega kadra, in to na področju, ki je perspektivno. V Sloveniji je namreč veliko optik, ki zaposlujejo tehnike optike, ki pa se lahko zaposlijo tudi v optični industriji, veliko sodelovanja pa je tudi z okulisti. Ob tem pa ljudje zaradi vedno večjih težav z očmi vedno bolj potrebujemo tovrstne poklice. Optik pa je za svoje delo tudi spodobno plačan, ta zaposlitev omogoča urejen socialni status in omogoča stabilnost, saj potrebe za pripomočke za vid so in dejansko naraščajo," prednosti tovrstnega izobraževanja navaja Dubravka Berc Prah.

Za prihodnje šolsko leto tako najverjetneje ni skrbi, da se program ne bi izvajal, čeprav bo ministrstvo to potrjevalo šele, ko se izteče rok za prenos prijav. Ostaja pa dejstvo, da bo za manj negotovosti v prihodnje nujno povečati zanimanje devetošolcev za tovrstno izobraževanje.