Goriška podjetja doživljajo poslovni razcvet. Foto: Reuters
Goriška podjetja doživljajo poslovni razcvet. Foto: Reuters

"Že v letu 2014 se je neto čisti dobiček na ravni regije podvojil, lani se je še dodatno povečal za več kot tretjino, za 37 odstotkov. Neto čisti dobiček v vseh prihodkih tako znaša kar pet odstotkov, kar je najvišji delež v zadnjih desetih letih," je povedala vodja izpostave Ajpesa v Novi Gorici Mara Kos Maver.

Na ravni regije se je izboljšala tudi plačilna disciplina. Marca so na Ajpesu tako našteli tretjino manj blokiranih računov v primerjavi z lani, skrajšuje se tudi povprečni dnevni znesek blokade računa. Hkrati so se izboljšali vsi pomembnejši kazalniki gospodarjenja, finančne stabilnosti in likvidnosti in so na najvišjih vrednostih v zadnjih petih letih, je dodala Kos Maverjeva.

Paradni konji severnoprimorskega gospodarstva so v Idriji. Ta občina je po uspešnosti prva v regiji, saj ustvari kar 35 odstotkov čistega dobička. Sledita ji Nova Gorica in Šempeter - Vrtojba. Tudi brezposelnost vztrajno pada. 3.100 družb je lani na novo zaposlilo več kot 500 ljudi.

"Lahko smo zelo optimistično razpoloženi, ker stopnja brezposelnosti, ki je v goriški regiji desetodstotna in je nižja od slovenskega povprečja, že nekaj časa pada. Prav tako pada število prijavljenih brezposelnih. Po zadnjih podatkih za april je bilo prijavljenih 4.453 brezposelnih oseb," je svetlogleda direktorica območne službe Zavoda za zaposlovanje Vesna Petric Uran.

Spodbuden je tudi podatek, da je bilo lani v regiji za skoraj 20 odstotkov več turistov. Zanimivo, kar tretjina vseh je bilo domačih.