Prvi paraolimpijski športni dan v Krškem je bil zelo dobro obiskan. Foto: Goran Rovan
Prvi paraolimpijski športni dan v Krškem je bil zelo dobro obiskan. Foto: Goran Rovan
Tako invalidi kot neinvalidi so se lahko preizkusili v športnih panogah, prilagojenih za invalide. Foto: Goran Rovan
V športnem društvu Plavalček trenira plavanje šest otrok. Foto: Goran Rovan
Šport je tudi za invalide

V Športnem društvu Plavalček, ki je v Krškem pripravilo paraolimpijski športni dan, so po besedah njegove predsednice Tatjane Lapuh prepričani, da se osebe s posebnimi potrebami in invalidi lahko ukvarjajo s športom in da je to celo zaželeno. Lapuhova o tem razmišlja takole: "Prepričana sem, da bi bilo dobro, če bi se vsi invalidi in osebe z motnjami več ukvarjali s športom in rekreacijo. Mislim pa, da je problem mladih, tako invalidov kot neinvalidov, tempo in pa seveda virtualni svet, kjer smo vsi enaki. In mislim, da so tu invalidi našli svojo lažjo pot, če so za tipkovnico in z miško. Mislim pa, da je prav, da se nam invalidi priključijo in postanejo aktivnejši."

Takšnega mnenja so bili tudi tisti, ki so se udeležili današnjega športnega druženja. Tako je tudi ena izmed mam, Jerneja Dornik, pozdravila takšno prireditev in ob tem povedala: "Seveda je to pametno, ker so naši otroci za ogromno stvari prikrajšani. Fino je, da lahko z več stopnjami okvar kar koli počnejo. Nekateri ne morejo igrati košarke, pa lahko zato plavajo ali pa balinajo. Prav slednje je recimo zelo primerno za težje ovirane, kot je tudi moja hčerka." Tudi Doroteja Župevc, ki je priklenjena na invalidski voziček, meni, da bi bilo dobro, če bi se več posvečala športu. Do zdaj se je preizkusila že v jahanju, plavanju, lokostrelstvu, smučanju in tudi bovlingu. Ni pa še razmišljala, da bi katerega izmed teh športov tudi trenirala.

Seveda osebam s posebnimi potrebami in invalidom pomeni športno udejstvovanje veliko več kot drugim. S tem pridobivajo samozavest, pa tudi izboljšujejo svoje gibalne zmožnosti. O tem je prepričan tudi naš svetovni prvak v plavanju Darko Đurić, ki je na dobro obiskani prireditvi v Krškem med drugim povedal: "Kot je rekel dr. Boris Štrumbelj, se da skoraj vsak šport prilagoditi sposobnostim vsakega invalida. Tako da se lahko vsakdo ukvarja s športom, vsak lahko razvija svoje sposobnosti, vsak se lahko dokazuje, vsak lahko pridobi samozavest. Vsakemu invalidu bi priporočal, da se vsaj rekreativno ukvarja s športom."

Z organizacijo paraolimpijskega športnega dneva so v Športnem društvu Plavalček želeli bolj promovirati vse oblike športa invalidov in ljudem pokazati, da si invalidi zaslužijo enakovreden status, tako človeka vredno življenje kot športnika. Hkrati pa so tudi neinvalide želeli pozvati, naj se pridružijo invalidom pri izvajanju različnih športnih dejavnosti. Številne športne panoge so že prilagojene invalidom, številne pa bi lahko z malo dobre volje prilagodili v kratkem.

Za MMC Goran Rovan

Šport je tudi za invalide