Pihalni orkester Krško se je predstavil na letnem koncertu. Foto: Goran Rovan
Pihalni orkester Krško se je predstavil na letnem koncertu. Foto: Goran Rovan
Orkester že deveto leto vodi Dejan Žnideršič. Foto: Goran Rovan
Kot solistka je na čelu z njimi zaigrala Alja Mandič. Foto: Goran Rovan
Orkester se vseskozi pomlajuje z novimi glasbeniki. Foto: Goran Rovan
Obiskovalci so bili tako kot vedno navdušeni. Foto: Goran Rovan
Po koncertu je sledilo še druženje z obiskovalci. Foto: Goran Rovan

Na zdaj že tradicionalnem letnem koncertu Pihalnega orkestra Krško, ki ga že deveto leto vodi dirigent Dejan Žnideršič, so krški glasbeniki spet navdušili obiskovalce in zanje pripravili poseben koncert. Na njem so izvedli skladbe, ki niso prav pogosto na repertoarjih pihalnih orkestrov. Predstavili so se z zanimivim glasbenim programom, ki ga je povezovala Klavdija Mirt.

Tako so izvedli skladbo z naslovom "Machu Pichu - City in the sky - The history of the Hidden Sun Temple", ki jo je napisl Satoshi Yagisawa, glasbeno stvaritev Philipa Sparkeja "A Klezmer Karnival" ter venček skladb Phila Collinsa v aranžmaju Franka Bernaertsa, ki so jih naslovili "The best of Phil Collins", v katerega so vključili pesmi, kot so: Easy Lover, Groovy King of Love, You can't hurry love, Another day in Paradise in Two harts. Vrhunec koncerta pa je bila zagotovo uvodna skladba, ki jo je napisal Johan de Meij - Casanova", v kateri se jim je kot solistka na čelu pridružila Alja Mandič.

Na koncertu so medse sprejeli tudi sedem novih članov, ki sta jim predsednica orkestra Darja Dobršek in dirigent Dejan Žnideršič predala skromna darila. Novi člani so tako postali: Tina Živič na oboi, Eva Fritz na fagotu, Jan Češnjevar na saksofonu, Jernej Cigler na rogu, Jože Zupan na trobenti, Matej Humar in Gašper Letnar - oba na tolkalih. Zahvalili so se tudi Milanu Doberšku, ki je letos dopolnil kar 50 let igranja v krški godbi.

Pihalni orkester ima za sabo že 56 let delovanja
Letos je krški pihalni orkester proslavil 56 let neprekinjenega delovanja. Zdaj šteje okoli 90 članov. V teh letih delovanja so orkester vodili le trije dirigenti. Od začetka do smrti leta 1975 ga je vodil Maks Umek, nadomestil ga je prof. Drago Gradišek, ki je pustil za sabo velik pečat, saj je pod njegovim vodstvom zrasel iz malega orkestra v enega izmed najuspešnejših orkestrov v Sloveniji in tujini. Njega pa je leta 2004 nadomestil Dejan Žnideršič, ki vodi orkester še danes.

Orkester se lahko pohvali, da ima kar nekaj uspehov s tekmovanj. To so:
1990 – zlata plaketa z 11. državnega tekmovanja v prvi težavnostni skupini
1994 – srebrno priznanje z mednarodnega tekmovanja v španski Valencii
1995 – zlata plaketa s posebno pohvalo s 16. državnega tekmovanja v koncertni težavnostni skupini
1997 – zlato priznanje s 13. svetovnega prvenstva v Kerkradu, Nizozemska
2000 – zlata plaketa s posebno pohvalo z 20. državnega tekmovanja v koncertni težavnostni skupini
2006 – zlata plaketa s posebno pohvalo s 26. državnega tekmovanja v koncertni težavnostni skupini
2012 – srebrna plaketa z 32. državnega tekmovanja v koncertni težavnostni skupini

Ideja za krško godbo se je porodila leta 1956 pri delavcih Tovarne celuloze in papirja Djuro Salaj. Pobudo takratnega direktorja Vladimirja Šega je podprl tudi sindikat v podjetju in 1. marca leta 1957 se je 24 godbenikov pod vodstvom dirigenta Maksa Umka prvič predstavilo. Pihalni orkester Krško, kot se zdaj imenuje, je posnel že štiri zgoščenke, izdali pa so tudi video DVD, na katerem je njihov jubilejni koncert ob 50. letnici delovanja.

Kdo je Alja Mandič?
Alja Mandič se je violončelo začela učiti z osmimi leti pri prof. Damirju Hamidullinu. Kot izjemno nadarjena je bila s samo 16 leti sprejeta na Akademijo za glasbo v Zagrebu v razred priznanega profesorja Valterja Dešpalja. Dve leti pozneje je bila kot ena najboljših študentk sprejeta v njegov razred tudi na International Musik Academy Liechtenstein. Na Akademiji za glasbo v Zagrebu je Alja diplomirala in magistrirala z najvišjo oceno in za izvedbo diplomskega koncerta bila izbrana za Rektorjevo nagrado. Specializacijo je nadaljevala v razredu prof. Monike Leskovar na Conservatoriu della Svizzera Italiana v Luganu, v Švici.

Med študijem se je udeleževala domačih in mednarodnih tekmovanj in prejela več nagrad. Prvo nagrado in zlato plaketo je osvojila na Tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije v letih 2003 in 2009. Prvo nagrado je osvojila tudi na Evropskem tekmovanju violončelistov Alpe Adria v Italiji leta 2004 in 2008, kjer je obakrat za nagrado prejela koncertno turnejo po Evropi in s tem možnost nastopanja v dvoranah Teatro La Fenice (Benetke), Musikverein (Dunaj) in Mozarteum (Salzburg).

Vseskozi svoje znanje tudi izpopolnjuje na tečajih pri svetovno znanih profesorjih, kot so: Gavriel Lipkind, Frans Helmerson, David Geringas, Anner Bylsma, Alexander Rudin, Gary Hoffman, Reinhard Latzko, László Fenyö, Dmitry Ferschtman, Igor Gavriš, Tomaž Lorenz, Primož Novšak in še mnogi drugi.

Kot solistka redno nastopa doma in po Evropi, koncertirala je tudi v Izraelu, Rusiji in na Japonskem. Kot štipendistka Northern Lights Music festivala v Minnesoti, je imela več koncertov tudi v ZDA. Sodelovala je s priznanimi dirigenti, kot so Pavle Dešpalj, Uroš Lajovic, Alun Francis, Bela Drahos in Tomislav Facini. Kot solistka je nastopila z Zagrebško filharmonijo in na slovitem festivalu Cello Akademie Rutesheim z orkestrom Budapest Strings. Od leta 2009 je Alja štipendistka fundacije Musik und Jugend iz Liechensteina.

Za MMC Goran Rovan