Sinočnji požar. Foto: MMC RTV SLO
Sinočnji požar. Foto: MMC RTV SLO

Komisija sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Novo mesto je okoli 13. ure končala ogled kraja požara, ki je v sredo zvečer zajel območje nekdanje tovarne Novoles v Straži pri Novem mestu in so ga gasilci dokončno pogasili šele danes proti jutru.

Po prvih ugotovitvah kriminalistov je požar izbruhnil zaradi uporabe plinskega rezalnika pri odstranjevanju cevne inštalacije. Glede na to, da je bila v teh prostorih prej lakirnica, odprtega ognja oziroma takšnega načina ne bi smeli uporabljati. Zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti bodo kazensko ovadili 30-letnika iz okolice Ljubljane, so popoldne sporočili s PU-ja Novo mesto.

Po besedah poveljnika štaba civilne zaščite v občini Straža Martina Krštinca je požar gasilo okoli 60 gasilcev. V požaru naj bi bilo uničenih okoli 2.000 kvadratnih metrov skladiščnih površin, po neuradnih podatkih pa naj bi zgorelo za približno 70.000 evrov že izdelanega in za kupce pripravljenega kuhinjskega pohištva.

Okolice objekta v sredo zvečer niso evakuirali, so pa okoliške prebivalce pozvali, naj zaprejo okna in se preventivno zadržujejo v prostorih. Že zvečer je bila na območju navzoča tudi predstavnica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki pri ogledu širše okolice požara ter ogledu bližnjega vrtca in šole v Vavti vasi ni opazila posebnosti, navaja NIJZ na spletni strani.