Foto:
Foto:

Čeprav je tržna cena stanovanj na Goriškem upadla za približno dvajset odstotkov, je za večino prosilcev, ki so se znašli v stiski, nakup stanovanja še vedno finančno nedosegljiv. Zaradi pomanjkanja stanovanj so dolge tudi čakalne vrste tistih, ki izpolnjujejo pogoje.
Direktorica Stanovanjskega sklada Mestne občine Nova Gorica Nataša Leban je dejala: "Vsi prosilci, ki se bodo na ta razpis prijavili, bodo čakali na stanovanje do pet let. To je zadnja čakalna doba, ki jo zaznavamo. Stanovanjski sklad lahko letno ugodi 30 prosilcem. Stanovanja jim dodelimo na račun izseljevanja iz naših neprofitnih stanovanj ali nakupov. Sicer pa večjih nakupov v prihodnjem letu ne pričakujemo. S proračunskimi sredstvi smo sposobni na leto kupiti nekje do deset stanovanj."
Potrebovali pa bi jih še približno sto, če bi želeli zadostiti povpraševanju. Kdo je sploh upravičen do njih? "Prosilci morajo izpolnjevati dva osnovna pogoja: stalno bivališče v Mestni občini Nova Gorica in državljanstvo Republike Slovenije. Potem strokovna služba stanovanjskega sklada obravnava prosilce, tako da preverja tudi njihove dohodke v preteklem letu. Za primerjavo: enočlanska družina, ki ima v povprečju neto mesečne dohodke do 897 evrov, pride v poštev za neprofitno stanovanje."
Neprofitna najemnina za dvosobno stanovanje znaša mesečno približno 150 evrov. Lebanova poudarja, da imajo tisti, ki se uvrstijo na seznam čakajočih, možnost, da na centru za socialno delo zaprosijo za subvencionirano najemnino. Novogoriški stanovanjski sklad ima sicer na razpolago 385 stanovanj.
Nataša Uršič, Radio Koper