Foto: Tamara Zupanič Čučnik/Radio Maribor
Foto: Tamara Zupanič Čučnik/Radio Maribor

Izjemno priznanje za najboljši dom starostnikov v Evropi, ki so ga prejeli v Pragi, potrjuje njihovo praktično delo, ki presega klasično oskrbo starejših doma in v tujini. V domu je 450 zaposlenih, skrbijo pa za 809 stanovalcev v štirih enotah.

Nagrada ni zgolj priznanje mariborskemu domu Danice Vogrinec, ampak celovitemu sistemu skrbi za starejše v Sloveniji, ki ga velikokrat radi obtežimo z negativnimi konotacijami, pravi direktor Slavič. "V sistemu ni vse tako, kot bi moralo biti, ampak vendarle gre za priznanje vsem domovom, ki delajo z izjemnimi praksami."

In ki presegajo zgolj klasične oblike skrbi za starejše – osnovno zdravstveno nego in oskrbo –, ampak so na področju inovativnih idej, ki jih je v tovrstnih domovih ogromno, dejansko izstopajoči v primerjavi z drugimi sistemi v Evropi. "Naši znameniti rock koncerti Oma, deda Rock'n'roll, ki so postali tradicija in ki naše dedke in ome postavijo ob bok mladim, ki rušijo tabuje, do tega, da smo si upali narediti tekme z legendami NK-ja Maribor, da hodimo kot navijaška skupina na tekme."

In še marsikaj za ohranitev spoznavnih sposobnosti njihovih stanovalcev. "Kličemo in apeliramo na državo, da ne zapusti tega tira in z novim zakonom o dolgotrajni oskrbi ne uniči vseh pridobitev, ki smo jih, tudi direktorji skupaj z ekipami, v tem obdobju ustvarili."