Zgrajenih je že več kot sedem kilometrov od predvidenih 13. Foto: MMC RTV SLO/Danijel Poslek
Zgrajenih je že več kot sedem kilometrov od predvidenih 13. Foto: MMC RTV SLO/Danijel Poslek

Promet zdaj poteka že po polovici novozgrajene avtoceste dvosmerno na več kot sedmih kilometrih, tako pa bo urejen tudi v prihodnji poletni turistični sezoni, so pojasnili na Darsu. Dodali so, da gradnja poteka skladno z načrti. 17. novembra so prebili prvo cev edinega predora na tem odseku, teden dni pozneje pa še drugo cev prihodnjega dvocevnega predora Log.

Gradnja manjkajočih 13 kilometrov avtoceste je s pripravljalnimi deli stekla poleti 2015. Letošnja turistična sezona je bila prva, ko je promet potekal ob gradbišču prihodnje avtoceste, deloma pa so dela vplivala tudi na promet na vzporedni cesti.

Celotna vrednost projekta, ocenjena na podlagi potrjenega naložbenega programa, znaša dobrih 251 milijonov evrov, od tega bo Dars zagotovil nekaj več kot 71 milijonov evrov, s posojilom Evropske investicijske banke so prišli do 113,5 milijona evrov, preostali denar pa so dobili iz evropskega proračuna.

Prvo dobrih sedem kilometrov dolgo etapo gradi konzorcij domačih podjetij okoli vodilnega partnerja, družbe SGP Pomgrad, drugo etapo oziroma preostalih šest kilometrov, vključno s predorom Log, pa sarajevska družba Euro Asfalt. Projekt bo v celoti končan predvidoma konec leta 2018.