Foto:
Foto:


Od prevoza s kombiji je namreč močno odvisno izvajanje posebnih socialnih programov društva, najpogosteje pa prevoz uporabljajo osebe, ki zaradi težke gibalne oviranosti skoraj nimajo drugih možnosti. Da bi do kombija prišli hitreje, bodo 31. januarja v Centru urbane kulture Kino Šiška organizirali dobrodelni koncert Za kombi. O tem smo se pogovarjali s podpredsednico Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine Mirjam Kanalec.
Koliko članov društva je odvisnih od teh prevozov?
Trenutno je v naše društvo vključenih 311 članov, od katerih jih skoraj 90 odstotkov za gibanje uporablja invalidski voziček. Pri tem se pojavi problem uporabe osebnega avtomobila ali javnega prometa, ki večinoma ni prilagojen za osebe na invalidskem vozičku. Predvsem starejši in tetraplegiki, posebno tisti na električnih invalidskih vozičkih, ne morejo uporabljati osebnih avtomobilov. Več kot polovica članov uporabi prevoz večkrat na leto, od 10 do 15 odstotkov pa jih je od prevoza odvisnih večkrat na teden, nekateri vsak dan. Poleg individualnih prevozov uporabnikov k zdravniku, v šolo, službo, na fizioterapijo, obnovitveno rehabilitacijo, po opravkih, nakupih, na morje so prevozi temelj vseh posebnih socialnih programov, ki jih izvajamo že vrsto let. Dvakrat na mesec se denimo na društvu sestaja 14 članic ženske sekcije. Čisto vse so brez možnosti uporabe avta, skoraj vse živijo same in jim druženje, izmenjava izkušenj ali samo klepet pomeni več kot kaj drugega. Organiziramo tudi preventivne preglede, ki bi bili brez prevoza zelo slabo obiskani. Enkrat na teden poteka tudi vódena rekreacija za najtežje tetraplegike, pri katerih gre za ohromelost nog in rok, in se je brez prevoza ne bi mogli udeležiti. Lahko pa vam povem še en primer: naši košarkarji gredo na turnir v Brno, vedeti pa moramo, da je treba na pot vzeti dva invalidska vozička: sobnega, ki ga športnik uporablja zunaj športne dvorane, in športnega. Si predstavljate, koliko avtomobilov bi bilo na poti na Češko? Da ne govorimo o srečanjih, ki jih organiziramo štirikrat na leto in na katera moramo naenkrat prepeljati tudi 45 oseb z različnih koncev osrednje Slovenije. V teh primerih nam priskočijo na pomoč sorodna društva s svojimi prilagojenimi kombiji. Logistika je res zahtevna. Do prevoza so skladno s Pravilnikom o izvajanju prevozov upravičeni vsi para- in tetraplegiki skupaj s spremljevalci oziroma svojci. Seveda pa ne odrečemo prevoza niti drugim gibalno oviranim uporabnikom, če nam to dopuščata urnik in razpoložljivost kapacitet.
Vozilo, ki ga zdaj uporabljate, je precej dotrajano, zato ste se odločili denar zbrati z dobrodelnim koncertom. Za kakšno vozilo gre in koliko stane?
To je kombinirano vozilo, s katerim lahko naenkrat prepeljemo osem uporabnikov. Ocena investicije skupaj z nujno prilagoditvijo znaša 37.000 evrov. Prva prilagoditev je klančina, po kateri lahko oseba na invalidskem vozičku vstopa in izstopa iz kombija. Če si z denarjem bolj na tesnem, je to ročna klančina, sicer električna. Potrebujemo še stransko stopničko, na katero stopijo osebe, ki uporabljajo oporne palice in teže vstopajo v vozilo. Za varno vožnjo so potrebni pripenjalci, s katerimi so med vožnjo varno pričvrščeni potniki na invalidskih vozičkih. Zelo pomembni so tudi ločeni sedeži, ki omogočajo potnikom, da se predvsem pri daljših razdaljah presedejo na sedež. Posledica naše invalidnosti je tudi okvarjena termoregulacija, kar pomeni, da oseba s poškodbo hrbtenjače ne more uravnavati svoje telesne temperature, zato lahko pri visokih temperaturah nastane vročinski šok. Človek dobi 40 stopinj vročine, ker se ne poti. Zato potrebujemo močnejšo klimatsko napravo, za zimske dni pa intenzivnejše ogrevanje, saj nas zaradi naše neaktivnosti rado zebe.
Koliko denarja bi radi zbrali s koncertom?
Čim več – to so seveda naše želje. Zavedamo se, da bo lahko končni izkupiček koncerta, ko bomo odšteli vse stroške, kot so najem dvorane s tehniko, oglaševanje, plačilo Sazasu in IPF-ju, lahko precej nižji, kot bi si želeli. Nekateri, ki so take koncerte že organizirali, nas strašijo, da bomo lahko veseli, če bomo na pozitivni ničli. Vendar ostajamo optimistični, zato je čim večja udeležba na koncertu zelo pomembna.
Ali boste, ker gre za precej visok znesek, organizirali še druge dobrodelne akcije?
Znesek, ki ga potrebujemo, je kar visok, zato niti ne pričakujemo, da bomo potreben denar zbrali le s tem dobrodelnim koncertom. Zato bomo v okviru akcije zbiranja sredstev za nakup novega prilagojenega vozila izvedli več dogodkov, prisluhnila pa nam je tudi Zavarovalnica Triglav, ki je sponzor in partner naše akcije. Na donacije drugih podjetij ne računamo, saj se zavedamo, da podjetja vsak dan bombardirajo s številnimi prošnjami po pomoči, kajti stiske posameznikov so iz dneva v dan večje. Če pa nam bo kdo doniral še kak evro, se ne bomo branili. Denar lahko nakažejo na naš račun 03170-1003169118, sklic 2015. V okviru akcije načrtujemo tudi številne manjše dogodke, trije največji se bodo zvrstili letos. Prvi bo na vrsti že omenjeni dobrodelni koncert 31. januarja 2015 v Centru urbane kulture Kino Šiška v Ljubljani, kjer bo skoraj ducat glasbenih pankrokovskih skupin pričaralo nepozabno vzdušje. Drugi, športno-kulturni dogodek, bo maja v Ljubljani, kjer bodo znani slovenski športniki in znani iz sveta zabave sodelovali v pestrem dogajanju v središču mesta. Sklepni del akcije pa načrtujemo konec maja v Hali komunalnega centra v Domžalah z dobrodelnim koncertom pop glasbe, kjer se bomo zahvalili svojim dobrotnikom, podpornikom in donatorjem. Posneli bomo tudi promocijski film, v katerem bomo prikazali osebne zgodbe posameznikov, ki si življenja brez organiziranega prevoza ne morejo predstavljati. Računamo pa tudi na uporabnike mobilnih telefonov, ki s poslanim SMS-sporočilom s ključno besedo kombi na številko 1919 prispevajo 1 EUR za nakup novega kombija. Prispevajo lahko uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije, Simobila, Izimobila, Debitela in Tušmobila. Pogoji in navodila za sodelovanje pri storitvi SMS-donacija so objavljeni na spletni strani (http://www.drustvo-para-lj.si).
Vesna Pfeiffer, Portal Dostopno