Korošci opozarjajo, da si regija brez urejene cestne infrastrukture in hitre povezave s slovenskim avtocestnim križem ne more obetati razvojnega preboja. Foto: BoBo
Korošci opozarjajo, da si regija brez urejene cestne infrastrukture in hitre povezave s slovenskim avtocestnim križem ne more obetati razvojnega preboja. Foto: BoBo

Na obisku na Koroškem so minister za notranje zadeve Gregor Virant, minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel ter minister za pravosodje Senko Pličanič.

"Koncesija edini resen finančni vir"
Kljub nenehnim opozorilom koroškega gospodarstva, da si regija brez urejene cestne infrastrukture in hitre povezave s slovenskim avtocestnim križem ne more obetati razvojnega preboja in ohranitve delovnih mest, Korošci tudi tokrat niso izvedeli veliko novega.

Projekt gradnje tretje razvojne osi že nekaj časa stoji. Severni avtocestni krak po besedah ministra Omerzela sicer ima visoko politično podporo v državi, vendar pa je o možnostih financiranja dejal: "Kar se tiče samega financiranja, iščemo možnosti. Ko govorim o delu, za katerega je odgovoren Dars, te vidimo predvsem v podelitvi koncesije, iskanju koncesionarja in pa seveda v tem okviru pri sami koncesiji iskanje oz. postavljanje pogoja, da se zagotovi tudi finance za razvoj tretje razvojne osi." Pri tem je nekoliko okrcal tudi Korošce, ki si po njegovem mnenju nekatere ovire postavljajo sami.

"Davčna uprava naj ostane"
Korošce močno razburja selitev sedežev institucij iz regije. Po selitvi policijske uprave sta zdaj na udaru carinska in davčna uprava. Protesti županov do zdaj niso zalegli in Korošci se bojijo, da bodo regijo razdelili na dva dela. Nekatere službe namreč država priključuje Mariboru, druge k Celju.

Minister Virant pa je presenetil z izjavo, da mora davčna uprava na Koroškem ostati. Na naše vprašanje, kako je mogoče, da so mnenja ministrov v vladi tako različna, je odgovoril: "To pomeni, da se bomo morali še usklajevati." Znova je napovedal tudi reorganizacijo upravnih enot in se zavzel za 12 okrajev, med katerimi vidi tudi Koroško.

Petra Kos Gnamuš, Radio Slovenija