Država rubi podjetju, ki mu dolguje 2,6 milijona evrov. Foto: MMC RTV SLO
Država rubi podjetju, ki mu dolguje 2,6 milijona evrov. Foto: MMC RTV SLO
Alukomen je finančni upravi dolgoval 360.000 evrov. Foto: BoBo

Finančna uprava in država se velikokrat vedeta kot birokratski stroj brez posluha za težave podjetij, so prepričani v številnih slovenskih podjetjih.

Kako neusmiljena zna biti finančna uprava, kaže zgodba podjetja Alukomen. 360.000 evrov je bilo dolžno finančni upravi, ministrstvo za zdravje, se pravi država, pa istemu podjetju dolguje 2,6 milijona evrov za dela, izvedena na objektu Dunajski kristali.

Prav zaradi tega dolga so se znašli v finančnih težavah. In kaj se je zgodilo? Finančna uprava je zarubila delovne stroje, o terjatvi podjetja do države pa bo odločalo sodišče.

Delajo kljub rubežu
Četrti dan po rubežu proizvodne linije za izdelavo plastičnih oken in vrat iz Alukomna Holdinga del delavnice sameva. Na drugi strani pa so delavci še po tretji uri končevali naročila za nemško tržišče. V ponedeljek se bodo lahko znova vrnili na delo, vendar k starim strojem, ki so jih pred tremi leti zamenjali za avtomatizirano proizvodno linijo.

Znova bodo dobri stari stroji, stari več kot 15 let. V treh letih se je na njih nabralo kar nekaj prahu. Delo bo sicer počasnejše, vendar nič slabše. V Komnu zato upajo, da bodo naročniki razumeli nastale razmere. Kot je dejal Branko Terčon, predsednik uprave Alukomna Holdinga, jim stranke še vedno zaupajo.

V zadnjem mesecu so obrnili 150.000 evrov. To zadostuje tudi za plačilo prispevkov za socialno varnost delavcev, ki niso plačani že tri leta. Tudi plača je minimalna, vendar 30 delavcev vztraja. V ponedeljek bo nov dan in nov delovni teden. Stroji bodo v Alukomnu Holdingu zabrneli ob običajni uri.