Etažni lastniki so do zdaj zbrali denar za prvo fazo obnove vročevoda v naselju Markovec v Kopru, sledili bosta še dve. Foto: Radio Koper
Etažni lastniki so do zdaj zbrali denar za prvo fazo obnove vročevoda v naselju Markovec v Kopru, sledili bosta še dve. Foto: Radio Koper

Vročevod so začeli graditi pred mesecem dni. Predsednik Kurilnega odbora, Josip Krajnc, si potek gradnje vročevoda ogleda in opiše vsak dan.

"Potreben je, ker je bila sama trasa narejena pred okoli štiridesetimi leti. Trasa, ki jo trenutno obnavljamo, je dolga 460 metrov. To je prva faza od naslednjih treh faz, in sicer od kotlovnice Markovec proti t. i. naselju Žusterna 3."

Okoli 350 tisoč evrov za prvo fazo so etažni lastniki zbirali več kot dve leti. 460 metrov novega vročevoda bosta izvajalca vgradila do konca avgusta.

"Tukaj imamo samo en prehod čez cesto, drugo pa poteka po zelenicah, pod Kvedrovo ulico za domom upokojencev. Ne pričakujemo nobenih večjih težav. Največja do zdaj je bila ta, da smo zaprli en dokaj velik parkirni prostor, vendar so ljudje z razumevanjem to sprejeli, tako da ni težav."

Izkoristek prenosa toplote bo po prenovi boljši, izgube manjše. Kako se bo to poznalo na položnicah, je težko napovedati, pravi Kranjc. V teh dneh bo narejen šele obračun za porabo v minuli kurilni sezoni, ki se je zaključila z junijem.

Sicer pa so etažni lastniki teh je na Markovcu okoli 2000 prav v teh dneh obveščeni, da na sodišču poteka predlog za dokončanje lastninjenja Kotlovnice. Tako bo objekt kotlovnice s parcelami vpisan v kataster stavb in zemljiško knjigo.

Na sodišču pa še vedno poteka kazenski postopek zoper nekdanjo upravnico kurilnice Natašo Fabris. Ovadil jo je kurilni odbor, tožilstvo ji očita goljufijo in zlorabo položaja.