Župan zaklepa in pošilja ključe v Ljubljano. Foto: Danijel Poslek
Župan zaklepa in pošilja ključe v Ljubljano. Foto: Danijel Poslek
Dornava
Zadnji stalni stanovalci baročnega dvorca v Dornavi so bili varovanci Zavoda za usposabljanje, delo in varstvo dr. Marijana Borštnerja, zdaj pa dvorec stalne vsebine nima že več kot deset let. Foto: Danijel Poslek

Zadnji stalni stanovalci baročnega dvorca v Dornavi so bili varovanci Zavoda za usposabljanje, delo in varstvo dr. Marijana Borštnerja, zdaj pa dvorec stalne vsebine nima že več kot deset let. Redno vzdrževanje je kljub temu nujno, za to je do zdaj skrbela občina, plačevati pa bi moralo ministrstvo za kulturo. A to ne poravnava svojih obveznosti tako, kot bi moralo. "Osel gre enkrat na led, dvakrat ne. Nam se je to zgodilo že leta 2010, potem so 2011 povrnili stroške za 2010, za leto 2011 pa je bil izgovor, da so kvote izpolnjene in tega ne morejo plačati. Enkrat smo stvari požrli, leta 2014 pa se ponavlja ista zgodba z istimi dogovori," pojasnjuje župan Dornave Rajko Janžekovič, ki poudarja, da zato občina ne bo več prevzemala obveznosti za vzdrževanje.

Ob tem pa pristojne na občini jezi še potratnost ministrstva v redkih primerih, ko je poskrbelo za svoje obveznosti. "Bode v oči, da je ministrstvo naročilo svojemu zavodu Arboretum Volčji Potok, da pride in podre dve ali tri drevesa in kakšno obžaga, in pri tem vidiš, da so jim odobrili 10 tisoč evrov sredstev. Pri tem so odpeljali debeli les, ki se ga še lahko proda, vejevje pa so pustili v parku, kjer je še danes. Pričakovali bi, da če nekaj strokovno naredijo, to za sabo tudi počistijo," opozarja Janžekovič, a opisano ni edini primer nenačrtne porabe javnega denarja.

"Leta 2009 je bilo treba zamenjati vodovodno cev na dvorišču. Vsi izkopi, material in delo so stali 1.359 evrov, strokovni nadzor pa 1.020 evrov. Nadzor pa je bil takšen, da se je pregledala dokumentacija, če smo naročili dober material in imeli tri ponudnike," jeze ob ravnanju pristojnih državnih služb ne skriva Janžekovič, ki je zaradi vsega navedenega državi danes po pošti poslal ključe dvorca. Dvorcu se sicer ne odrekajo, poudarja dornavski župan, tudi vzdrževanje še lahko opravljajo, a le, če bo ministrstvo povrnilo dolgove.

Nad dejanjem občine in vračilom ključev pa so razočarani v odboru za obnovo dvorca. "Verjamem, da bodo sredstva države za vzdrževanje izplačana, gre bolj za odnos do odbora, ko smo za dvorec skrbeli povsem prostovoljno. Upam, da bodo našli neko obliko sodelovanja in bo ministrstvo poravnalo račune in potem bi skupaj našli neko vsebino za dvorec," upanja na svetlo prihodnost dvorca ni izgubil Franc Zagoršak, ki je sicer na začetku tedna odstopil kot predsednik omenjenega odbora. To pa zaradi protesta, ker se odbor z vrnitvijo ključev ministrstvu ni strinjal.
Kako bo z vzdrževanjem dvorca prihodnje leto, torej za zdaj ne ve nihče. Občina bo namreč svoje delo nadaljevala le, če ministrstvo za kulturo povrne stare dolgove in za novo leto ponudi novo pogodbo. Rok za takšen dogovor pa je konec tega meseca.

Danijel Poslek, Radio Slovenija

Dvorec Dornava vrnjen državi
Dvorec Dornava vrnjen državi