Na gradu Podsreda so se predstavili ekološki pridelovalci hrane. Foto: Goran Rovan
Na gradu Podsreda so se predstavili ekološki pridelovalci hrane. Foto: Goran Rovan
Ekohrana je bila seveda tudi na prodaj, ne zgolj na ogled. Foto: Goran Rovan
Festival ekološke hrane v Podsredi

Za 2. festival ekološke hrane so se v Kozjanskem parku odločili zato, ker verjamejo, da je ekološko kmetovanje ena od najboljših trajnostnih oblik sožitja med človekom in naravo. Prvega so pripravili že lani, tokrat je bilo še več razstavljavcev, saj se je na stojnicah predstavilo 22 ekoloških kmetij iz Slovenije in Hrvaške. Kljub slabemu vremenu pa so našteli tudi veliko obiskovalcev.

Teo Hrvoje Oršanič, direktor Kozjanskega parka je bil z odzivom obiskovalcev in razstavljavcev zadovoljen. Ob tem je povedal: »Lani se je Festival ekološke hrane pokazal kot dobra parkovna praksa. Dobra parkovna praksa je pa zato, ker se vsako zavarovano območje v naši državi trudi ohraniti krajino in biotsko raznolikost in tudi take načine razvoja in pridelave hrane ter razvoja krajine, ki upoštevajo okolje. Zato smo festival pripravili tudi letos in verjamem, da ga bomo tudi prihodnje leto.«

S festivalom so želeli tudi promovirati ekološko kmetovanje in hkrati spodbujati pridelovalce, da se odločijo zanj. Zato so v grajskih prostorih potekala tudi strokovna predavanja o ekološkem kmetovanju. Predstavili so usmeritve na področju ekološkega kmetovanja v okviru novega programa razvoja podeželja, zahteve ekološkega kmetovanja pri uporabi semen in sadik, projekt Štafeta semen - gibanja za sajenje, ohranjanje in izmenjavo avtohtonih, domačih in tradicionalnih vrst rastlin zelenjave, poljščin in sadnih vrst in zelišč ter projekt spodbujanje podjetništva mladih z naslovom Semena prihodnosti. Predstavila se je tudi ekološka kmetija Krivec.

Dogajanje pred gradom je popestrila še Srednjeveška skupina Celjani s srednjeveškimi animacijskimi igrami in delavnicami za otroke in odrasle. Obiskovalci so se lahko udeležili male šole mečevanja, lokostrelstva, kaligrafske delavnice in si ogledali srednjeveški tabor.

Za MMC Goran Rovan

Festival ekološke hrane v Podsredi