Mariborski župan pravi, da mu je načeloma vseeno, kdo bo v prihodnje upravljal pohorski turizem, samo da bo deloval in prinašal delovna mesta, državi in mestu javne prihodke, lastnikom pa zagotavljal dodano vrednost. Slaba banka pa po njegovih navedbah nič od naštetega ni zagotovila. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Mariborski župan pravi, da mu je načeloma vseeno, kdo bo v prihodnje upravljal pohorski turizem, samo da bo deloval in prinašal delovna mesta, državi in mestu javne prihodke, lastnikom pa zagotavljal dodano vrednost. Slaba banka pa po njegovih navedbah nič od naštetega ni zagotovila. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
ŠC Pohorje
Fištravec DUTB-ju očita, da je njegov poslovni model tak, da bi kljub drugim možnostim, ki so ji ponujene, rada poslala ŠC Pohorje v stečaj. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Vodstvo mariborske občine je v petek predstavilo konzorcij, ki je predal Družbi za upravljanje terjatev (DUTB) enotno ponudbo za odkup družbe ŠC Pohorje.

Omenjeni konzorcij je sestavljen iz podjetja Nipa ter iz nekaterih lokalnih podjetnikov, partnerji pa so tudi Društvo gostincev Pohorja in družba Terme Maribor. Mariborski župan Andrej Fištravec ga je predstavil konzorciju odprtega tipa, z nekaterimi podjetniki pa se v Mariboru o sodelovanju še pogovarjajo.

Predstavitev konzorcija pa ni prepričala DUTB-ja, ki je v sporočilu za javnost zapisal, da sta Nipa in mariboska občina večkrat dokazala, da z reševanjem ŠCP-ja ne mislita resno. To naj bi dokazovala tudi ponudba za odkup terjatev in lastniškega deleža pohorskega športnega centra.

"Glede na izkazan interes za reševanje Mariborskega Pohorja, ki je tesno povezan z družbo ŠCP, smo v DUTB pričakovali, da bosta Nipa in/ali Mestna občina Maribor v ta namen že imela zagotovljena finančna sredstva," so v DUTB-ju zapisali v sporočilu za javnost. Nepopolna ponudba pa naj bi proces prodaje ŠC Pohorje v resnici celo upočasnila.

DUTB se je vsaj odzvala
Na navedbe DUTB-ja se je odzval mariborski župan in navedel, da je omenjeni konzorcij kredibilen kupec s finančnimi viri, znanji in energijo, da reši pohorski turizem.

"Na neki način smo bili veseli odziva DUTB na ustanovitev konzorcija, ki bo dal ponudbo za odkup ŠC Pohorje. Vsaj odzvala se je hitro, kar ni v navadi te paradržavne institucije," je v sporočilu za javnost zapisal Fištravec.

DUTB-ju pa je očital, da zainteresiranih investitorjev ni obvestil niti o terminih, v katerih bi lahko opravili skrbni pregled, zato da bi lahko čim prej oddali zavezujočo ponudbo. Po oddaji nezavezujočih ponudb pa so bile postavljene zahteve, ki so po Fištravčevem mnenju v tej fazi prodajnega procesa vsaj neobičajne.

"Večkrat sem že povedal, da so bili pogoji DUTB-ja taki, da bi si upravičeno zaslužili kazenske ovadbe zaradi negospodarnega ravnanja z javnimi sredstvi, če bi nanje pristali," je tudi navedel mariborski župan.

Fištravec nezadovojen kot župan in Mariborčan
Poudaril je še, da mu tudi kot Mariborčanu ni vseeno, "če je 'poslovni' model te paradržavne institucije tak, da bi kljub drugim možnostim, ki so ji ponujene, rada poslala ŠC Pohorje v stečaj, od mesta izterjala poroštva, ki jih je velikodušno zasebnemu podjetju podpisoval prejšnji župan, ter spravila na kolena ne samo pohorski turizem, ampak celoten Maribor."

Kot župan Maribora pa od DUTB-ja v prihodnje pričakuje resnost in poslovnost, predvsem pa "zavedanje, da upravljajo z davkoplačevalskim premoženjem, ki ni samo premoženje države, ampak tudi lokalnih skupnosti ter vseh državljanov in državljank. Upravljanje slabih terjatev bank ji ni bilo zaupano samo zato, da bi lahko nekaj ljudi pobiralo mastne plače in honorarje na plečih davkoplačevalcev."

"Resnost in poslovnost pričakujem tudi v primeru ponudbe konzorcija, za katero vse kaže, da bi lahko bila 'moteči element' v njihovih sedanjih načrtih. Kot meščan in davkoplačevalec pa pričakujem in zahtevam tudi konkretne odgovore na konkretna vprašanja, ki sem jih v zadnjih mesecih zastavil že veliko, namesto skrivanja za floskulami, s kakršnimi se je medijsko odzvala na ustanovitev konzorcija," je še v sporočilu za javnost zapisal mariborski župan.