Fištravec je Lampretu in Kosiju zaupal in ju zaposlil, zdaj pa se ju ne more znebiti. Foto: BoBo
Fištravec je Lampretu in Kosiju zaupal in ju zaposlil, zdaj pa se ju ne more znebiti. Foto: BoBo

Na ponedeljkovi seji sveta tako ne bodo odločali o ukinitvi dveh delovnih mest v kabinetu župana, na katerih sta dve osebi, ki ju je ob nastopu položaja spomladi lani zaposlil na zaupanje. Zdaj, ko je izgubil zaupanje vanju, pa ju ne more odpustiti.

"Za umik tega predloga sem se odločil, ker sem v nasprotju s svojim pričakovanjem prejel negativno mnenje enega izmed reprezentativnih sindikatov in želim temeljito preveriti stališče, ki so ga zavzeli," je Fištravec pojasnil na družbenem omrežju Facebook.

"Časi, ko se je prejemala plača za nedelo, bi morali biti mimo"
Nad mnenjem sindikata je razočaran. "Časi, ko se je prejemala plača za nedelo, bi morali biti mimo. Od sindikatov sem zato pričakoval, da bodo ravnali času in razmeram primerno. Delovne naloge in obveze teh dveh zaposlenih so namreč že prevzeli drugi zaposleni, zato ti dve zaposlitvi nista več potrebni, in o tem sem obvestil tudi sindikate. Tako bi privarčevali vsaj 43.000 evrov davkoplačevalskega denarja na leto," je zapisal, današnjo novinarsko konferenco pa odpovedal.

Fištravec je sicer predlagal ukinitev delovnih mest višjega svetovalca in višjega referenta, s čimer bi se število delovnih mest za določen čas, vezanih na osebno zaupanje župana, znižalo s trenutnih pet na tri.

Prejemata plačo, nimata pa zadolžitev
Župan je poskusil z občinske plačilne liste črtati svojega nekdanjega svetovalca za stike z javnostjo Bartola Lampreta, sicer nekdanjega predstavnika za stike z javnostjo na Policijski upravi Maribor, in svetovalca za področje družbenih dejavnosti Gregorja Kosija, ki ju je pripeljal s seboj na občino ob nastopu županskega položaja april lani, pozneje pa so se med njimi pojavila razhajanja. Čeprav sta Lampret in Kosi še vedno uradno zaposlena in prejemata plačo, nimata več zadolžitev in nalog.

Lampretu so z občine že lani poslali odpoved pogodbe o zaposlitvi, a je s pritožbo na vladno komisijo pred kratkim uspel in se vrnil na občino.

Kot je pojasnil vodja sindikata delavcev mestne uprave Goran Rajić, sicer prav tako nekdanji županov svetovalec, ki se je z njim sprl, se s predlogom župana za ukinitev dveh delovnih mest v sindikatu ne morejo strinjati, ker gre za hudo kršitev določb zakona o javnih uslužbencih in predstavlja "nevaren precedens, ki lahko doleti vsakega izmed zaposlenih".

"Predlagana ukinitev delovnih mest več kot očitno ni v nikakršni povezavi z delovnimi procesi v mestni upravi, ki so podlaga za sistemizacijo delovnih mest. Je prozoren, zakonsko nedopusten in skrajno brutalen poskus kadrovskega linča zaposlenih, ki niso po volji vam in druščini, ki ste jo v osmih mesecih županovanja zbrali okoli sebe," je Rajić sporočil Fištravcu.