Župan trdi, da stanje ni alarmantno. Foto: BoBo
Župan trdi, da stanje ni alarmantno. Foto: BoBo

V javnosti se je ta teden pojavil podatek o več kot 11 milijonih evrov proračunskega primanjkljaja, ki ga je navajal eden od internih občinskih dopisov, a župan Fištravec je zagotovil, da številke ne držijo.

Ni jasno, kakšno bo stanje decembra
"Smo konec meseca avgusta in ni ga junaka, ki bi vedel, kakšna bo realizacija konec decembra. Sploh pa tega ne more vedeti uslužbenka, ki se s tem ne ukvarja in niti ni zadolžena za proračun. Če bi bile stvari tako alarmantne, kot je razvidno iz te interne elektronske pošte, bi občina že zdavnaj ne bila več likvidna in bi že zdavnaj potrebovala premostitveni kredit," je dejal Fištravec.

Župan je dodal, da se odstopanja zagotovo dogajajo, saj je realizacijo proračuna nemogoče predvideti stoodstotno. A če bodo pri 97 milijonov evrov visokem proračunu ob koncu leta odstopanja v višini dveh ali treh milijonov evrov, potem to ni velika težava in bi pomenilo, da so vse skupaj zelo dobro načrtovali.

Župan trdi, da številke ne držijo
Fištravec je tudi zanikal, da je interni dopis proračunskim porabnikom za vnovično preverjanje njihovih predlogov izdatkov za načrtovani rebalans letošnjega proračuna nastal na njegovo prošnjo. V internem dopisu je sicer navedeno, da naj bi bilo po zadnjih podatkih predvideno zvišanje izdatkov za 2,2 milijona evrov ter znižanje prejemkov za kar 9,3 milijona evrov, to pa bi prineslo več kot enajst milijonov evrov primanjkljaja.

"Če bi te številke držale, potem že v tem trenutku ne bi več mogli poslovati in bi že zdavnaj morali črpati premostitveni kredit ter ustaviti vso realizacijo proračuna. Nič od tega se ni zgodilo, zato je bilo vse skupaj izvedeno zelo nestrokovno, a to moramo zdaj preiskati sami," je dejal Fištravec in še enkrat zagotovil, da lahko v celoti izvršujejo proračun, kakšno bo stanje decembra, pa bo postalo jasno šele kakšen mesec pred tem.

Prihodki pritekajo redno
Ta trenutek po njegovih besedah prihodki pritekajo relativno stabilno, ob čemer je tudi povprečnina letos višja, kot so jo sami načrtovali, načrte so presegli tudi s prodajo nepremičnin, redno prihaja tudi denar od nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč. Župan ne ve, zakaj so se te številke ravno zdaj pojavile v javnosti, a zagotavlja, da ne držijo.