Mednarodni folklorni festival 2013. Foto: MMC RTV SLO/Miro Štebe
Mednarodni folklorni festival 2013. Foto: MMC RTV SLO/Miro Štebe


Iz Maribora so jim namreč sporočili, da napovedanih folkloristov iz Črne gore zaradi zapletov, ki so jih imeli na Lentu, v Trzin ne bo, s kamniških planin pa so se proti Trzinu vse bolj plazili temni dežni oblaki. Po vseh pripravah in ker so obiskovalci na prizorišče že začeli prihajati, so se prireditelji odločili, da festival vseeno bo. Domači folklorniki, člani skupine Trzinka, ki deluje v sklopu turističnega društva Kanja Trzin, so na hitro obnovili še nekaj plesov, ki so jih vadili za druge nastope, izbrali so še nove noše in tudi od gostujoče skupine iz Kolumbije, ki je bila glavna atrakcija trzinskega festivala, so dobili zagotovilo, da se v Trzinu lahko predstavijo z več postavitvami. Program je bil rešen, zaradi temnih oblakov pa je bilo na športni ploščadi pred trzinsko osnovno šolo manj obiskovalcev kot sicer. Gostitelji festivala so že po tradiciji ob prireditvenem prostoru postavili tudi stojnice, na katerih so predstavili domačo turistično ponudbo ter nekatere rokodelce in izdelovalce umetne obrti, manjkal pa ni celo grajski pisar.
Poleg domačih plesalcev so na festivalu nastopili še člani že omenjene folklorne skupine Carmen Lopez z ene največjih univerz v Kolumbiji Vaile Cali in folklorna skupina Emona iz Ljubljane. Plesalci Emone so se predstavili s plesi, ki so jih včasih plesali na proščenjih – šargah, Kolumbijci pa so predstavili pestro paleto plesov svoje domovine. Kolumbija je dežela izjemno bogate kulture, ki ima veliko skupnega z drugimi deželami Latinske Amerike, v njihovih plesih pa je viden močan vpliv kulture ameriških staroselcev, ki se meša z elementi plesov iz Afrike in Šanije.
Domača skupina Trzinka, ki prav letos praznuje 5. obletnico delovanja, pa se je na festivalu predstavila s plesi Gorenjske, Bele krajine in Prekmurja, na koncu pa so prijateljsko pomešani zaplesali več regijskih plesov, pri tem pa so bili plesalci pomešani med seboj v nošah različnih slovenskih regij.
Navdušenje gledalcev je na koncu potrdilo, da se je prirediteljem pogum obrestoval, usmililo pa se jih je tudi vreme. Trzinsko turistično društvo že več let sodeluje z mariborskim festivalom Lent, in tako jim vedno uspe v Trzin privabiti tudi kakovostne folklorne skupine iz tujine.

Besedilo in foto: Miro Štebe