Lep dan za grajsko trgatev. Foto: KŠTM Sevnica
Lep dan za grajsko trgatev. Foto: KŠTM Sevnica

V času, ko smo že zakorakali v jesen, ki nas obdarja s sadovi narave, se je v grajskem vinogradu pod Gradom Sevnica zbrala množica pridnih rok, ki so pobirale grozdje s trt, ga čistile in zlagale v posode.

Da je bilo delo lažje, so dogodek popestrili mlada harmonikarica Anja Konajzler in vinogradniški zbor Društva vinogradnikov Malkovec. Glasno dogajanje je privabilo tudi barona Moscona, ki se je kot varuška sprehajal po grajskem parku s svojo dojenčico Josefino, medtem ko se je njegova mlada baronica skrivala v prenovljeni grajski vili v družbi baronovega bratranca Fofina.

Vremenske razmere letos niso prizanesle niti grajskemu vinogradu. Zaščita z mrežami je sicer preprečila škodo po padanju toče na začetku septembra, a kakovost grozdja ni najboljša, zato so grajski vinarji Kozinčevi iz Dolnjih Impolj grozdje takoj po trgatvi stisnili v rosé vino, ki ga bodo, če bodo parametri primerni, pridelali v prvo grajsko penino.

Trgatev se je končala z dobrodelno dražbo umetniških del, ki so jih slikarji Drago Medved, Nejč Slapar in Milena Roštohar podarili gradu. Izkupiček dražbe je šel v sklad za nadarjene mlade umetnike.