Lokalne novice
Sprožajo se tudi plazovi. Foto: Eugenija Carl
Neurje na Obali
Voda je znova zalivala kleti. Foto: Eugenija Carl
Neurje na Obali
Zalilo je tudi restavracijo. Foto: Eugenija Carl

Dodaj v

Foto: Močna burja in hudi nalivi povzročali težave na Obali - Strunjan in Fiesa pod vodo

Voda znova zaliva kleti, na morju dvametrski valovi
13. november 2017 ob 12:07,
zadnji poseg: 13. november 2017 ob 21:05
Piran - MMC RTV SLO, Radio Koper, Televizija Slovenija

Medtem ko je v notranjosti države snežilo, pa so burja in nalivi povzročali hude težave na Obali, kjer je zalivalo hiše, sprožali so se plazovi, v piranskem mandraču pa se je potopil čoln. Zaradi močnega vetra je priprto koprsko pristanišče.

Zaradi zalitih kleti in objektov so morali koprski in piranski gasilci posredovati več kot 20-krat. Preprečili so, da bi voda vdrla v hotel Salinera v Strunjanu, zalila pa je med drugim prostore krajevne skupnosti Portorož, je za Radio Slovenija poročala Tjaša Škamperle.


Pod vodo je parkirišče na Fornačah in, kot je za močnejše nalive običajno, tudi središče Strunjana. Voda je, podobno kot pred tremi tedni, zalila univerzitetni kampus v Izoli. Med Fieso, Belim križem, Valeto in Strunjanom je na cesti več plazov. Vodja izmene pri Gasilski brigadi Koper Peter Ocepek je za Radio Koper povedal: "V Strunjanu se je dejansko ponovila zgodba izpred treh tednov. Velika količina vode je padla v kratkem času. Narasli so vsi vodotoki, ki se združijo v Strunjanu, in Strunjan je bil spet pod vodo. Iz osmih stanovanjskih objektov smo morali prečrpati vodo in jih očistiti."

"Fiesa en sam velik hudournik"
Novinarka TV Slovenija Eugenija Carl pa ob tem poroča, da je Fiesa "en sam velik hudournik", na piranski punti pa morje ven meče večje kamne. V Portorožu so zalite kleti, restavracija sredi mesta rož je pod vodo, sporoča na družbenih omrežjih.

Hidrologi z Agencije RS za okolje so ob tem opozarjali, da bodo nekateri hudourniki in reke na Obali še naraščali in poplavljali, predvidoma v manjšem obsegu na območjih pogostih poplav. Bolj nevarno je morje, saj burja ustvarja več kot dvametrske valove, opozarjajo.

Medtem pa vremenoslovci dodajajo, da bo močna burja s sunki med 100 in 140 km/h vztrajala do četrtka, zato so na Arsu za jugozahod države razglasili oranžni alarm.

T. K. B.
Neurje na Obali
Neurje na Obali
Neurje na Obali
Neurje na Obali
Prijavi napako
Komentarji
313
# 13.11.2017 ob 14:24
Portorož je tudi prvotno slovensko ime,

Ne drži. Ime Portorož izhaja iz latinskega naziva Portus Sanctae Mariae de Rosae in sicer še iz 13. stoletja. Ne vem od kod ti ideja, da je beseda "porto" lahko kakorkoli slovenskega izvora.
abcabc
# 13.11.2017 ob 14:07
Eugenija,

Ime portoroža nima nič z rožami, ampak je to pristanišče (port) pri cerkvi Rožnovenske matere božje. Zato ji je posvečena tudi portoroška župnijska cerkev. Gre torej za rožni venec, ne pa za vrtnice ali rože. Portorož je tudi prvotno slovensko ime, poitaljančeno v Portorose, kot so to Italijani množično počeli po tržaškem zaledju ob koncu 19. stoletja. Pa tudj sicer v Portorožu nikoli ni bilo in tudi sedaj ni posebno veliko rož.
miro789
# 13.11.2017 ob 17:25
Ampak to še ne pomeni, da je porto slovenskega izvora.
bolfenkovski
# 14.11.2017 ob 06:27
“Pod vodo“. Kaj, ali so samo še dimniki in antene nad gladino ali kaj?
Zakaj se je ta bommbastična in prenapihnjena fraza tako zakoreninila? Alk ne morete napisati da, je tak kraj preprosto poplavljen do neke določene višine.
veza
# 13.11.2017 ob 19:48
Ta del obale smo dobili po izmenavi za naše morje od Tržiča do Miramara, na pogajanjih po vojni, lahko bi bolje skrbeli za odvodnjo, vse lepo urejeno, kanalizacija pa švoh.
samogledam
# 15.11.2017 ob 06:55
Ce bodo tako stihisko gradili in komunalno infrastrukturo vzdrzevali malomarno, bodo kmalu vseeno po cigavem imenu zaliti od zgoraj in spodaj !
veza
# 14.11.2017 ob 06:43
Kdo so bili Histri, ki so živeli v Istri in so jih Rimljani premagali, ko so po zmagi nad Rimljani Histri celo noč rajali in pijani zaspali, Rimski legionarji so se pa vrnili in jih nemočne dokončno uničili.
veza
# 14.11.2017 ob 06:38
naš človek
# 13.11.2017 ob 23:15

Katalonci se niso poromanili?

nisem prepričan, imajo svoj jezik, ki ni Španščina, Baski so pa gotovo ohranili svoj jezik, ki ni romaniziran, prav tako Albanci na Balkanu, če gremo širše v primerjavo in prav tako mi, Slovenci, ki smo tudi ohranilki svoj jezik, čeprav smo bili že v času Rimslkega cesarstva in prej v Noriku prebivalci tega predela sveta.
veza
# 13.11.2017 ob 23:11
Kdo so bili Veneti, nekdanji prebivalci S Italije in Etruščani, prebivalci osrednje Italije, je še vedno nerešen zgodovinski problem, so se pa nekatera ljudstva v času Rimskega imperija dolazano poromanila in spremenila svoj jezik, nekatara pač ne, recimo Španci in Francozi so se poromanili, Baski pa se niso in Katalonci verjetno tudi ne, ohranili so svoj prvoten jezik, čeprav so prav tako živeli v okviru Rima.
foxhunt
# 13.11.2017 ob 21:11
pac niso. navajeni tega.
313
# 13.11.2017 ob 17:41
Zapisal si, da je Portorož prvotno slovensko ime, kar preverjeno ne drži. Kdo konkretno in katere narodnosti je bila oseba, ki je kraju dala prvotni naziv, ne veš in je koneckoncev nepomembno, ker je prvotni naziv dokazano v latinščini, ki je takrat bila svetovni jezik, in povrh vsega ime zgolj navede lokacijo pristanišča. Torej uradno ni nič slovenskega ni v prvotnem nazivu.
kingeston
# 22.11.2017 ob 10:36
ja kaj pa so pričakovali od hriba z imenom fiesa? da bo voda stala na bregu ali gor tekla?
janezvalva
# 14.11.2017 ob 15:56
danes je pa spet lep dan
abcabc
# 13.11.2017 ob 23:47
@313:

Slovenci so in bodo v priobalni Istri večinski narod. Zadnje ljudsko štetje to dokazuje. Razni lizači hrvaških čevljev in pirjevci tega ne bodo spremenili. Dejstva so dejstva.
313
# 13.11.2017 ob 21:11
Ime je v 13. stoletju bilo latinsko. To je bilo edino ime za ta kraj takrat in še dolgo kasneje. Ime je bilo dodeljeno s strani tamkajšnje cerkve in ne slovenskih prebivalcev. Temu, da so Slovani oz. (najverjetneje) Slovenci takrat tam bili prisotni, nihče ne oporeka, a da bi si slednji izmislili ime pa ni zapisano nikjer, in četudi bi si, le-to ni slovenskega izvora.

In mimogrede - Slovenci še dolgo let ne bodo večinski prebivalci v priobalni Istri.
naš človek
# 13.11.2017 ob 23:15
Katalonci se niso poromanili?
abcabc
# 13.11.2017 ob 20:15
@313:

Preverjeno drži. V tržaškem škofijskem arhivu in v vatikanskem arhivu si lahko ogledaš pisma koprskih in tržaških, pa tudi oglejskih škofov, ki so jih pisali svojim župnikom v slovenski Istri. Župniki so namreč škofom že v 9. stoletju prenašali pritožbe ljudi, češ zakaj dovoljujejo naseljevanje Slovanov/Slovencev v krajih ob Jadranskem morju. Izrecno poudarjajo, da je zaliv sv. Lovrenca, kjer danes stoji Portorož, že ves poseljen s slovenskimi ljudmi. Nekaj teh pisem je bilo celo odposlanih v Vatikan, ker škofje niso ukrepali. V 13. stoletju je bil torej Portorož slovenski in Portorož slovensko ime: porto pri Rožnovenski materi božji = Portorož. Šele v drugi polovici 19. stoletja se pojavi ime Portorose. Niso na Primorskem sami pirjevci.
abcabc
# 13.11.2017 ob 15:36
@313:

Tudi Wolfgang Amadé Mozart je bil Amadeus, pa zaradi tega ni bil Italijan. Enako naš Petelin-Gallus ni bil romanskega porekla. Tudi kraji so bili poimenovani latinsko, še posebej, če je šlo za cerkve. Prav cerkcene srednjeveške kronike, ki jih hranijo v Trstu in Kopru jasno pričajo o tem, da so takrat v Portorožu živeli Slovenci. To, da se je v slovenščino pritihotapila kakšna tuja beseda, pa menda vemo. Sploh na Primorskem italijanščina, drugod pa nemščina. Ampak zato niso tam živeli Italijani.
veza
# 13.11.2017 ob 19:45
Ime Jadransko morje je pa gotovo Slovenskega oziroma Slovanskega izvora, ker Italijansko Mare Adriatico je prevod našega imena, jadro se v ital. reče vela, prav tako Tergeste, prvotno ime za Trst je našega izvora, terg (trg) v latinščini in ital. nikoli ni pomenil nič.
In upam, da se v šolah ne učijo več, da smo prišli na naše ozemlje v 6. stol, ker to je izmišljotina enega Nemškega zgodovinarja iz 19. stol.
spicy
# 13.11.2017 ob 14:28
A je "predsednik vseh slovencev" že lej apelirov vladi, da po hitrem postopku sproži mehanizme za pomoč prizadetim prebivalcem, ali je bila tista "moj glas bo bolj slišan" mal za okras ;) Najverjetneje imajo še zabavo.... saj se razume.
Kazalo