Lokalne novice
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 68 glasov Ocenite to novico!
Obalna cesta, Koper-Izola
Obalna cesta se je poslovila od kupov razgrete pločevine, ki so jo dušili v poletni sezoni. Zdaj bo vse leto na voljo le pešcem in kolesarjem. Foto: BoBo
VIDEO
Kaj bo prinesla zapora ob...
VIDEO
Zaprtje obalne ceste in načrti
VIDEO
Po letih prizadevanj obal...
VIDEO
Obalna cesta bo pripadla...

Dodaj v

Foto: Obalna cesta se je dokončno zaprla za promet in bila simbolno predana ljudem

Zaprtje ceste med Izolo in Koprom
20. marec 2017 ob 07:53,
zadnji poseg: 20. marec 2017 ob 19:30
Koper - MMC RTV SLO, STA

Večletna prizadevanja obalnih občin za zaprtje obalne ceste med Izolo in Koprom so obrodila sadove, saj se je ta del slovenske obale zdaj zaprl za promet.

"Tik pred 11. uro so se še zadnji avtomobili in skupina motoristov zapeljali po obalni cesti. Nato so delavci postavili prometne zapore med priključkoma na Krožno cesto in Rudo," je za Radio Slovenija poročala Tjaša Lotrič.

Pas, neposredno ob morju, t. i. Parenzana, bo zdaj namenjen izključno pešcem, na obalni cesti pa bodo en vozni pas namenili za intervencijsko pot ter tamkajšnje stanovalce in lastnike kmetijskih zemljišč, drugega pa uredili v kolesarsko stezo - tega bodo lahko uporabljali tudi vozniki "petindvajsetk", koles s pomožnim motorjem.

Gašperšič: Z zaprtjem smo dobili 10 odstotkov slovenske obale
S popoldansko slovesnostjo izolske in koprske občine so obalno cesto med Izolo in Koprom tudi simbolno predali ljudem.

Infrastrukturni minister Peter Gašperšič je dejal, da je zaprtje obalne ceste dobra odločitev, pomembna za celotno obalno regijo in vso Slovenijo, "saj smo tako dobili 10 odstotkov slovenske obale, ki bo od danes naprej v prvi vrsti namenjena ljudem".

"Pločevino smo umaknili in dajemo obalno cesto ljudem. Ustvarjamo zeleni pas somestij med Izolo in Koprom. Pred sabo imamo izziv, da bomo ustvarili sobivanje človeka in narave," je spomnil izolski župan Igor Kolenc.

Tudi predsednik vlade Miro Cerar je izrazil veselje, da je bil priča "zgodovinskemu dogodku". Pojasnil je, da gre za dober primer sodelovanja med vlado in lokalno skupnostjo. Cerar je prepričan, da se bo ta zgodba nadaljevala in da bodo s tem omogočili razvoj v korist ljudi, trajnostnega razvoja in tudi v korist turizma, pri čemer je bil posebno vesel dejstva, da so cesto zaprli še pred začetkom turistične sezone. "To je dokaz, da mislimo resno z zeleno Slovenijo, da tudi v praksi kažemo, kako se da zbližati naše življenje z naravo v korist nas vseh," je še ocenil.

Pomen sodelovanja pri izpeljavi projekta zaprtja ceste je poudaril tudi koprski podžupan Peter Bolčič. "Dokazali smo, da za pomembne pridobitve niso vedno potrebne velike investicije, ampak da so pogosto bolj pomembni zdrava pamet, sodelovanje in tudi nekaj razumevanja," je poudaril.

Največ ljudi upa na urejena kopališča
Po napovedi oblasti se z zaprtjem obalne ceste odpirajo nove možnosti za razvoj tega dela slovenske obale, ki bo od zdaj naprej namenjen predvsem rekreaciji in druženju ter bo predstavljal zeleno oazo med Izolo in Koprom.

Sodeč po izjavah domačinov, ki so spremljali današnje zaprtje ceste, pa ti upajo predvsem na urejena kopališča.

Drugače bodo vozili tudi mestni avtobusi
Avtomobilski in avtobusni promet je po novem preusmerjen na hitro cesto skozi predor Markovec. Za vožnjo skozi predor vinjeta ne bo več potrebna.

Nova prometna ureditev je prinesla tudi spremembe v javnem potniškem prometu na relaciji Koper–Izola–Piran, ki bo po novem prav tako preusmerjen skozi Markovec.

Uresničena dolgoletna želja
Dolgo napovedano zaprtje obalne ceste za avtomobilski in avtobusni promet je konec lanskega leta sicer omogočilo sprejetje novele uredbe o cestninskih cestah, ki je izolski in koprski občini dala pravno podlago, da sta lahko uresničili dolgoletne napovedi o zaprtju ceste.

Razmišljanja o tem, da bi obalno cesto dali na razpolago ljudem, so sicer precej starejša, saj prvi dokumenti o tem segajo že v leto 1963.

Sa. J., T. H., foto: BoBo
Obalna cesta
Obalna cesta
Prijavi napako
Komentarji
stewie
# 20.03.2017 ob 08:19
Aha, zdaj vidim.
Če greš biciklirat od Izole do Kopra, imaš na levi strani morje, na desni pa cesto :)
amigo
# 20.03.2017 ob 08:20
Čestitam, vsem ki so zaslužni za zaprtje te ceste.
tim sein
# 20.03.2017 ob 10:52
Ker smo pametni forumaši se malo potrudmo, pa napišimo čimveč razlogov, zakaj ni dobro, da se jo preuredi v lep prostor... saj znamo pametovat, kajne?
reorah
# 20.03.2017 ob 10:08
Končno! Desetletja prerekanj, da Slovenci "rodimo" neko nam dobro stvar. Pa se prerekanje še kar nebi ustavilo, to nam je v krvi. Slednjič bomo nad pridobitvijo vsi zadovoljni, tudi tisti iz oddaljenih kotičkov Slovenije. To bo naša slovenska obala, namenjena sprehodu, miru, sprostitvi.
levak
# 20.03.2017 ob 10:59
Skippy
Saj sta tunela dva. Bo pa potekal promet dvosmerno po eni cevi.
Berija2
# 20.03.2017 ob 09:04
Kdaj lahko pravi kleni Slovenci že permanentno 24/7 postavimo brisače na to novo plažo? :)
a-rod
# 20.03.2017 ob 10:42
Sej mas obvoz cez semedelo pa mim bolnice
ninđa_petarda
# 20.03.2017 ob 10:57
"Smo šli biciklirat od Izole do Kopra!"
Karakala
# 20.03.2017 ob 18:20
Kaj se res ne moremo znebiti tega Mišiča? :(
Pinko Palinko
# 20.03.2017 ob 16:11
pero-perica,

Piran ima svojo čistilno napravo, kar priteče iz nje gre po dolgih ceveh proč od obale. Izolska kanalizacija teče pod Parenzano v KP, kjer je v bližini nesojenega novega vhoda v Luko čistilna naprava. Kar ostane steče v morje. Ker gre tok od juga proti severu, ostanke nese mimo Ankarana proti Italiji. Zato je glede na razmere (gosta poseljenost ob Tržaškem zalivu, industrija, pomorstvo) SLO morje v glavnem kar čisto (ne mešati onesnaženosti z motnostjo). Če bi tok tekel v nasprotni smeri, bi dobili vso svinjarijo iz celotne severne Italije.
megan
# 20.03.2017 ob 11:12
Zdaj je pa komad Gravitacija od Zmelkow ni več aktualen. Ko bomo spet šli biciklirat od Izole do Kopra ne bo več na levi morje na desni pa cesta. Po novem bo na levi steza za pešce in potem morje, na desni pa intervencijska pot ... ne vem pa kako se bo to uglasbilo :)
miro303
# 20.03.2017 ob 12:41
Bravo! Sedaj Slovenci ne bomo več nosili hrvatom svojega denarja, saj bo med Koprom in Izolo ravno toliko prostora za poležavat ob obali, da bomo imeli vsi plac. Samo zorganizirat se moram glede terminov, he he.
Pinko Palinko
# 20.03.2017 ob 12:27
Že vse od napovedi zaprtja obalne ceste nekateri nabijajo o parcelah, ki da so si jih pred tem nekateri nakupili in ki sedaj čakajo na pozidavo. In da je edini razlog za zaprtje ceste ureditev zasebne plaže. Skratka, pri vsem tem naj bi šlo za velenateg naivnežev, ki mislimo, da je zaprtje ceste za promet super zadeva.

Ker so podatki iz ZK na srečo še javni, sem si malo pogledal zadevo. Od TC Merkur Izola proti KP si najprej sledi parcela v lasti Gorenjske banke, verjetno so jo scufali Merkurju. Sledijo parcele v lasti Občine Izola, potem občine KP (v Izoli?), potem 3 parcele v lasti preljube nam države, potem pa res 3 privat parcele. 2 od teh imata po 12 lastnikov, se pravi, da so verjetno postali lastniki po dedovanju, 1 pa ima dva lastnika, obe imeni se pojavljata tudi med prejšnjimi 12 imeni na sosednjih dveh parcelah. Med imeni pa nobenega javnosti bolj znanega imena. To je na izolski strani meje. Na koprski je že nekaj pozidano še iz predprejšnjih in prejšnjih časov in parcele privatne.

Skratka amaterski raziskovalec je ugotovil, da zaenkrat nič ne kaže na skorajšnje zaprtje za javnost od danes za promet zaprtega območja. Ampak vsevedi itak zmeraj vedo, kaj je v ozadju.
Strummer
# 20.03.2017 ob 12:17
Super da so zaprli. Je bilo prevec hudih nesrec. Spomnim se da je bil povozen nek Madzar, ki je menjal poceno gumo, najhujsa nesreca pa je bila tista s taborniki, ko je cel vod je povozil pijani domacin.
tesla85
# 20.03.2017 ob 12:11
@eMZe
ker ti te obale kot praviš "ne potrebuješ", je vseeno če je ali pa je ni?
turbopiki
# 20.03.2017 ob 18:06
@Rugess Nome

Ministrom je blo dolgčas pa so šli spreminjat znak za obvoznico
Pinko Palinko
# 20.03.2017 ob 13:09
Sem si ogledal še fotografije. Izgleda, da je pol Komunale na bolniški, ko je moral priti sam Điđi (GGM) urejat promet.
Sussudio
# 20.03.2017 ob 13:07
Zaprejo eno cesto in pripravljajo slovesnost katere se bo udeležil premier in minister za infrastrukturo... dokaz da naša vlada sploh nima kaj pametnega za delat
loonik
# 20.03.2017 ob 11:59
Odlično! Čakam podobno rešitev na Bledu!
djdj
# 20.03.2017 ob 11:29
Dobro da sem tak letnik, da sem lahko užival ob razgledu ob vožnji po tej cesti. Neprecenljiv občutek, "vohati" morje in pričakovati končno destinacijo. Sedaj si bom moral izmisliti izgovor, da grem k nekomu na obisk.
TinTin
# 20.03.2017 ob 18:53
Dobrodosli gostje na Slovenski obali...vozili se boste v tunelih...razgleda po morju iz avta ni vec...Najbolje, da se peljete naprej v Dalmacijo...Mi slovenci vas ne rabimo...
25kur
# 20.03.2017 ob 13:36
naravovarstveniki ne bodo pustili nič delat
megan
# 20.03.2017 ob 11:20
Sicer pa glede na to, kako ozka je tista steza, ki bo zdaj namenjena samo pešcem tudi ni čudno, kaj vse se v pesmi pripeti tem, ki so "šli biciklirat od Izole do Kopra"
Poleti so se na tisti ca. 1,5m široki stezi drenjali kolesarji vseh sort - od hitrih s (pol)profesionalno opremo do otrok na majhnih kolesih in penzionistov na oldtimerjih. Poleg njih pa še mularija na skuterjih, pa ljudje na rolarjih in še vse sorte pešcev - na hitrem rekreacijskem sprehodu, turisti na panaoramskem sprehodu, mamice z vozički, vse to v obe smeri hkrati. Je blo res včasih kar nevarno, tako da dobro da bo zdaj širše in prostor za vse naštete.
pašeresje
# 20.03.2017 ob 15:50
slika 9.

vse to je zrihtal Gašpar Gašpar (oz. Zoki #2)...;)
Sussudio
# 20.03.2017 ob 13:00
hupek
km zanemarjene obale že imamo... samo poglej obalo med slo-ita mejo in debelim rtičom... pol smetišče
sagoza
# 20.03.2017 ob 11:18
končno nekaj pametnega v butalah, ko sem pa videl na kakšen način želijo arhitekti urediti ta kos obale pa so se mi butale spet nazaj prikazale. stopničasta betonska premostitev višinske razlike med cesto in gladino morja, kot jo predlagajo, bo ob prvi burji vrglo čreva tega obalnega pasu na cesto in iznakazila naravo tega obalnega pasu! to ne samo da ne bo lepo videti tudi nevarno bo, valobran ni postavljen zato ker je to najceneša rešitev branika, ampak zato da razbije kinetično silo valov. tukaj je rešitev le ena, dolgi, široki in visoki v les oblečeni pomoli od Izole do Kopra, ki bi služili kot površina za sončenje in hiter vstop v vodo, podobno kot v Portorožu samo večjih dimenzij.

sicer pa je dobro zamišljeno da en pas ceste ostane kot intervencijska pot, drugi pas pa kolesarka in kotalkarska steza ki je razmejena glede na smer vožnje ali pa da sta med seboj ločeni, kar bi bilo še bolje, ker ti dve skupini se med seboj stalno borita za svoj prostor :). seveda je prva stvar ki jo je potrebno storiti ta da odstranijo branike na obeh straneh ceste, pasove pa naj razmejuje le črta na asfaltu. pod borovce naj se namesti lesene hiške za postržbo pijače, vcje itd. tako, malo praktičnih nasvetov za butalce;)
pero-perica
# 20.03.2017 ob 16:23
Pinko Palinko-hvala obrazložitev
vplaznik
# 20.03.2017 ob 11:26
sagoza
# 20.03.2017 ob 20:00
"Kje bomo pa vsi mi tisoči parkiral, če se bomo prišli sem kopat ... "

na Izolski strani je placa kolikor hočeš za parkiranje, Koper pa bo imel velike probleme kam spravit pločevino, tako da bo Izola potegnila levji delež od tega projekta. Če bodo pametno načrtovali z povdarkom ohranitve narave bo to postal najlepši in najbolj uporaben kos obale predvsem za domače turiste, še najmanj pa za Izolane, ki so navajeni na svoje kotičke tja do Strunjana. Koprčani pa bodo napolnili svojo polovico ker itak nimajo kam. Če vlagate v turistične delnice, vložite v Izolo!
nemesis999
# 20.03.2017 ob 19:15
čez pet let me vprašajte,kaj bo narejenega,odgovor bo isti kot danes-nič!to lahko uredi samo denar,kako je pa s tem,pa že vemo.
Zelouredu
# 20.03.2017 ob 14:12
Kje bomo pa vsi mi tisoči parkiral, če se bomo prišli sem kopat ...
Prostora za parking za vso to maso ljudi ni, tut na tistih lepih animacijah (k ena lepa mladenka odbojko igra v prvem planu) ga nisem zapazil.

To bo še kpl zmeda na celi fronti, že vidm
Pinko Palinko
# 20.03.2017 ob 13:56
@25 kur

Se še spomnem, ko je eden od njih ob debatah, kje speljati obalno HC izjavil, da kar ob morju, ker da je tam ekosistem zaradi gradnje ozkotirne železnice že itak uničen in da bo najmanj škode, če se jo potegne kar ob morju. Verjetno je mislil, da pod Markovcem živijo človeške ribice in da jim bo tunel odvzel življenjski prostor.
MisiM
# 20.03.2017 ob 13:27
Super odločitev! Ta košček obale je res bil prometno preobremenjen ... prelep za plehovje.
macupicu
# 20.03.2017 ob 13:21
In kaj zdaj? Predstavljeni so bili že malodane vesoljski projekti, brez veze, če kdo mene vpraša. V Španiji, Loret de Mar, so enostavno iz Tunizije navozili pesek, 7 kilometrov na dolgem in 30 metrov na širokem in pridobili ogromno plažo, ki se odlično obnese. Vedno je polna, pesek ima svoj čar, beton je namreč zame katastrofa. Nekaj podobnega so naredili v Crikvenici. Ampak gorje, pri nas se bo podrl ves ekosistem, ta zeleni se bodo postavili na glavo, plaža bo ostala mrtva in slej ko prej bo spet stekel promet, v to sem prepričan.
los-t
# 20.03.2017 ob 21:53
Men je čist ok, se prpelem iz Lj do Kopra ali pa v Izolo, potem pa ob obali gor al dol, prej me je blo kr mal strah, da ne bi kak kolesar al pa rolar zarad men al pa jaz zarad njih telebnil v morje al pod avto, zdej bo dost placa. Kdo se hoče pa z avtom do ležalnika na plažo prpelat naj gre pa drugam, svet je velik.
royayers
# 20.03.2017 ob 19:33
Drekači ki tukaj nekaj lajte. Ostanite doma, kdo vas bo pa gledal na obali, samo gužva in Hofer party, bljak. Pojdite na hrvaško, marš, da vas ne gledamo. Vabljeni pa vsi dobrovoljni turisti.

Obala je naša! Ne od drkačev.
pero-perica
# 20.03.2017 ob 15:57
mene pa zanima ,če kdo ve kam je speljana kanalizacija iz slo obalnih mest.recimo pirana ali izole
Drncl
# 20.03.2017 ob 11:44
Lahko še se samo virtualno po njej zapeljete. https://www.youtube.com/
watch?v=bycRwa4kbhg
SF0100
# 20.03.2017 ob 11:41
Škoda... rad sem gledal morje med vožnjo na Hrvaško

sarcasm off
vplaznik
# 20.03.2017 ob 11:08
Zdej bo pa šlo, hvala za potrplenje:)

[ video]https://www.youtube.com/watch?v=YT
Sqb4TuGvA[ /video]
ikn1
# 21.03.2017 ob 13:14
Ven bi mogli vržt vse vozne pase in tudi kolesarsko. Izključno za pešce, razširit, nardit plažo, lokale, gostilne, kakšna trgovinca dve. Nardit vzdušje (tudi ponoči) namesto mesto mrtvecev. Policija in inšpektorji razumno do ljudstva, najbolje da jih sploh ni videt. Učite se od Grkov, tam bi od tega kosa obale živelo pol primorske. Pa to ni masovka turizem, ampak če človek vidi da je nek plac, kot se spodobi, nardi turico, se malo okopa, nekaj poje. Zvečer gre v en cocktail bar spije en mojito... Pusti denar in se tudi dobro počuti. Tukaj ponoči mesto duhov, inšpektorji mrcvarijo male gostince, policija in redarstvo patruljirata po ulicah...kdo se bo ustavil v takem? Treba met občutek (in interes) za to, v SLO nimamo ne enega ne drugega. Pa bi lahko živeli bolje in dosti bolj stress-free, če bi meli.
keka77
# 21.03.2017 ob 10:32
Končno! Odkar imam vozniski izpit sem se v 30letih nestetokrat peljal po tej cesti in si venomer postavljal vprasanje, kaksna skoda je, da gre cesta tik ob obali ki je imamo ze tako malo in sanjaril o takem projektu... Bravo!
Nha Trang
# 20.03.2017 ob 16:47
Ta cesta je bila turistična atrakcija, peljati se tik ob morju.
pero-perica
# 20.03.2017 ob 16:24
za
RogergR
# 20.03.2017 ob 14:16
Kot je že skipy ugotovil, v primeru hujše nesreče v predoru, obvoz za pretežke tovornjake čez Markovec odpade. Se bodo pač peljali čez Šmarje...sicer 7x daljša pot s Kopra do Izole.
velika uharica
# 20.03.2017 ob 13:10
Kaj da ne, Gašpar Gašpar in Zmago Plemeniti sta že kupila, ni večjih maherjev kot sta onadva v deželi tej. ;)
Sussudio
# 20.03.2017 ob 13:03
levak
bi se stranjal s tabo, če bi bi moral že večkrat peljat po regionalni od Vranskega do Blagovice. Očitno tudi dva predora ne vedno pomagata...
raknac navi
# 20.03.2017 ob 11:54
In tistim par propadajocim bajtam ob morju je cena narasla v enem dnevu. Sesaj se bodo pamkar naenkrat obnovile...
keka77
# 21.03.2017 ob 14:20
TinTin, aja torej poanta obale je v glavnem v tem da se lahko s plehom vozis tik ob morju in uzivas v panorami med voznjo?! Sem mislil ze, da je poanta v izkorisceni obali oz plazi, kopanju, soncenju,itd.hmm.. Prav hudo mi je za muke, ki jih bos-te nekateri dozivljali, ker se ne boste mogli vec voziti tistih par km..
keka77
# 21.03.2017 ob 11:00
Vsi ki jamrate o "tisocih" parkirnih mest, ki so zdaj izginila itd.. a sploh veste koliko parkirnega prostora je bilo dejansko prej?!?! Ne nabijat v tri dni.. parkiranje je bilo kvecjemu na zacetku na ostalih 90% ceste se prav nic ni parkiralo..
Kazalo