Cesta nezadržno propada in je nevarna za vožnjo, opozarjajo krajani Zdol. Foto: Goran Rovan
Cesta nezadržno propada in je nevarna za vožnjo, opozarjajo krajani Zdol. Foto: Goran Rovan
Cesta je nevarna za promet. Foto: Goran Rovan
Država sporoča, da denarja za sanacijo nima. Foto: Goran Rovan

Občina Krško se je tako odzvala na protest krajanov Zdol, ki so s svojim shodom pred občinsko stavbo v sredo opozorili, da omenjena cesta nezadržno propada in je nevarna za vožnjo.

Ker država, lastnica ceste, za sanacijo nima denarja, se bo občina nujnih popravil ceste lotila sama, njeno temeljito sanacijo pa pričakujejo spomladi.

Krški župan od države želi denar
Krški župan Miran Stanko je povedal, da je za urejanje državne ceste Krško-Zdole-Zgornja Pohanca zadolžena Direkcija RS za ceste (DRSC). Skupaj s krajani pristojno ministrstvo pozivajo, da si njegovi predstavniki cesto ogledajo in čim prej zagotovijo denar za njeno nujno potrebno rekonstrukcijo.

Sanacije je potrebna celotna cestna trasa, je dejal Stanko, najbolj pereča pa sta zadnja dva oziroma letošnja usada, ki ju bo občina zasilno sanirala sama in s tem preprečila nadaljnjo škodo ter plazenje ceste.

V Krškem se sicer že več let zavzemajo za njeno rekonstrukcijo. Občina je tudi sama naročila in plačala izdelavo projektne dokumentacije za njeno rekonstrukcijo od ribnika do naselja Zdole in hkrati pripravila projekt njegove ureditve. Oba projekta sta končana, revidirana in pripravljena za izvedbo, DRSC-ju pa so ju že predali, je pojasnil župan.

Odgovor države: Ni denarja
Stanko je DRSC in pristojno ministrstvo večkrat pozval k ukrepanju, a so mu tam vedno odgovorili, da zaradi varčevalnih ukrepov in znižanih proračunskih sredstev za naložbe v državno cestno infrastrukturo in njeno vzdrževanje nimajo denarja, je dodal.

Glede zadnjih poškodb ceste je pojasnil, da imajo na DRSC-ju pripravljeno razpisno dokumentacijo za sanacijo marčevskega udora, razpis zanjo pa bodo predvidoma objavili prihodnji teden. Na direkciji tudi upajo, da bodo v najkrajšem mogočem času dobili ponudbe, izbrali izvajalca in začeli dela. Usad bodo medtem zaščitili z betonskimi bloki.

Če bo treba, bo občina zagotovila denar
Drugo plazišče oziroma nedavni zemeljski usad že pregledujejo geologi, ki bodo priporočili potek sanacije. Krška občina pa si bo skupaj z DRSC-jem prizadevala, da bi cesto v najkrajšem mogočem času toliko sanirali, da bo varna za promet. Če bo treba, bo občina v dogovoru z DRSC-jem zagotovila denar za vzpostavitev varnosti na cesti, je še povedal Stanko.