"Izgubila se je ljubezen, ni pa se izgubila zvestoba," pravi Pečečnik. Foto: Žiga Živulović/BoBo
Pečečnik še ni obupal nad obnovo stadiona

Na novinarski konferenci je Pečečnik povedal, da nameravajo projekt revidirati glede dejavnosti in ga po potrebi prilagoditi. Dodal je, da se je njegova vrednost z 253 milijonov povečala na 277 milijonov evrov zaradi posebne tehnologije gradnje, ki je počasnejša, a z zanemarljivo stopnjo glasnosti. Tako bi gradnja namesto dveh trajala osem let.

Spomnil je, da je bilo leta 2007 sklenjeno partnerstvo z Mestno občino Ljubljana (MOL) in olimpijskim komitejem ter ustanovljena gospodarska družba Bežigrajski športni park (BŠP). Projekt prenove Plečnikovega stadiona so pripravili v skladu s tedanjo zakonodajo, s poznejšimi spremembami pa so ga morali dopolnjevati. Nazadnje je aprila letos sodišče že tretjič ugodilo njihovi pritožbi ter agenciji za okolje (Arso) naložilo izdajo okoljevarstvenega soglasja za gradnjo na območju Plečnikovega stadiona. Po Pečečnikovih besedah Arso tako nima pravno-formalno utemeljenih razlogov, da soglasja ne izda, zato tudi nosi glavno odgovornost za to, da projekt prenove stadiona stoji.

Sodišče le začelo postopek zaradi parcele
Druga težava pa je parcela 312, ki jo je MOL vložil v projekt in za katero že od konca leta 2009 teče sodni spor. Prebivalci Fondovih blokov namreč trdijo, da gre za pripadajoče zemljišče in ne občinsko zemljo. Po besedah Pečečnika so glede parcele, ki je zemljiškoknjižno vpisana na BŠP, najeli sodnega izvedenca, ki je napisal mnenje njim v korist. Danes je bil na sodišču tudi razpisan narok glede te parcele.

Na parceli je trenutno plomba in dokler parcela ne bo prosta bremen, gradnje ne bodo začeli, je poudaril Pečečnik. Če sodišče ne bi razsodilo v njihovo korist, pa ima pripravljene tudi rezervne scenarije, je pojasnil.

Hkrati je poudaril, da ni, kot se mu pogosto očita, barbar, ki želi uničiti Plečnikovo dediščino in zgraditi stanovanja. Samo v letu 2016 so namenili 77.500 evrov za vzdrževanje takšnega stadiona, kot je. Stadion je sicer v zelo slabem stanju, zato so Restavratorskemu centru naročili izris elementov dediščine in analizo stanja spomenika. Po njegovih besedah so si tudi edini, da je 80 odstotkov stadiona treba porušiti in narediti rekonstrukcijo; ostali bosta le obe terasi, glorieta in arkade. Nato pa je načrtovano prekritje celotnega stadiona po obodu s kovinsko konstrukcijo s stekleno streho.

Novi objekti - večnadstropna stavba s hotelom, športna klinika in trgovine ter niz stolpičev za poslovne prostore in bivanje - pa bodo fizično in programsko ločeni od obstoječih.

Pečečnik še ni obupal nad obnovo stadiona