O krivcih za nastalo stanje na glas ne govori nihče, res pa je, da se v preteklosti za vzdrževanje gradu in dvorišča ni storilo dovolj. Foto: Danijel Poslek
O krivcih za nastalo stanje na glas ne govori nihče, res pa je, da se v preteklosti za vzdrževanje gradu in dvorišča ni storilo dovolj. Foto: Danijel Poslek
Vzrok za plaz so najverjetneje moker nasip pod dvoriščem ter korenine, ki so zajedale zid. Foto: Danijel Poslek
Grad in pripadajoče zemljišče sta v državni lasti. Foto: Danijel Poslek

Včerajšnji zemeljski plaz je na dvorišču Ptujskega gradu odtrgal približno 25 metrov dvorišča skupaj z obzidjem, da gre po njegovem mnenju za naravno nesrečo, pa je na gradu zjutraj povedal direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož Andrej Brence. »Utrgal se je torej kos obzidja, ki gleda proti mestnemu jedru in je zdrsel nekaj metrov nižje, tudi v mestni vinograd. Nastalo stanje si je tudi že ogledal geofizik in prve ugotovitve kažejo, da je nesreča posledica vlažnih tal na nasipu in korenin, ki so dolgo zajedale zid. Včeraj se je to združilo in zgodil se je plaz,« je pojasnil Brence in dodal, da so takoj zaprli pešpoti, ki vodijo na grad, in danes tudi začeli najnujnejšo sanacijo.

»Danes smo začeli polagati zaščito in odstranjevati kritični del grajskega zidu, da tako vse skupaj zavarujemo. Potem pa sledi temeljita sanacija celotnega zidu, in ko bo končana ta prvotna dvodnevna sanacija, nevarnosti za spodaj ležeče objekte in površine ne bo več,« še pomirja Brence, ki o stroških sanacije za zdaj še ne želi govoriti. Res pa je, da sta grad in pripadajoče zemljišče v državni lasti, zato bo po njegovem država morala pokriti stroške sanacije.

Nastale razmere si je s predstavniki civilne zaščite ogledal tudi ptujski župan Miran Senčar, ki je prav tako prepričan, da večje nevarnosti ni več, če bo le vreme zdržalo. »Če ne bo dežja, in upam, da ga ne bo, potem nadaljnjega udora ne pričakujem. Če pa bo deževalo, bi se lahko zgodil še en udor, zato pa se je danes že začela sanacija,« poudarja Senčar in dodaja, da so pristojni bližnje stanovalce že opozorili, naj se danes ne zadržujejo na dvoriščih, ki ležijo neposredno pod grajskim obzidjem.

O krivcih za nastalo stanje na glas ne govori nihče, res pa je, da se v preteklosti za vzdrževanje gradu in dvorišča ni storilo dovolj. »Težko ocenjujem, ali je za takšno vzdrževanje kriva država ali vodstvo muzeja, mogoče je krivda na obeh straneh. Dejstvo pa je, da je grad že od zunaj videti precej neurejen,« se nujnosti vlaganja v grad in njegovo okolico zaveda Senčar, ki še tudi nima odgovora na vprašanje, koliko bo sanacija stala. Prepričan pa je, da država kot lastnica kljub pomanjkanju denarja z njo ne bo smela odlašati.

Danijel Poslek, Radio Slovenija