Pestra paleta izdelkov iz trtovega lesa. Foto: TV Slovenija
Pestra paleta izdelkov iz trtovega lesa. Foto: TV Slovenija
Ustvarjalec, ki ustvarja iz vinske trte

Rudi Ameršek je delal kot šofer v sevniški Kopitarni, tako da je bil veliko zdoma. Po odhodu v pokoj je iskal, kaj bi počel. Ker je že v mladosti očetu pomagal pri izdelavi puškinih kopit, se je odločil, da bo ustvarjal v lesu vinske trte. "Vedel sem, da je to tako posebno, da ne dela vsak, ne. Strojev nimam ne vem kakšnih. Sem pa rekel: 'Zdaj bom pa jaz začel iz trte delati!' So se mi vsi smejali. Sem rekel 'Stol bom naredil', vsi so se mi smejali, to ne bo nikoli nič, ne. In se je začelo, tako da sem potem kar začel delati in do danes še kar delam, in vedno bolj."

Trto kupuje od vsepovsod, eno leto jo suši, nadzira vlago, potem pa jo obdeluje. Lani mu je lesa celo zmanjkalo, tako da je zdaj začel ustvarjati tudi iz češnje in akacije, iz katerih izdeluje različne miniaturne izdelke, ki jih vlaga v steklenice. Iz trte pa je doslej nastalo že marsikaj. "V teh letih so nastali stoli, mize, bogovi, ure, razne živali, stojala za kozarce, viseča, stoječa, prstani ... Se pravi, od stolov do prstanov, vse. Kar mi trta pač malo pokaže. Malo jo obrnem, malo vidim, kaj bi se pač dalo narediti, in to se naredi."

Rudi se je doslej ukvarjal že z marsičim, med drugim prideloval tudi buče velikanke. Pravi pa, da mu idej in dela nikoli ne zmanjka. Zato bo izpod njegovih rok zagotovo nastalo še marsikaj zanimivega.

Ustvarjalec, ki ustvarja iz vinske trte