Krka bo začela poplavljati. Foto: MMC RTV/Goran Rovan
Krka bo začela poplavljati. Foto: MMC RTV/Goran Rovan
Zaradi udara strele je na Lukovcu zgorel kozolec. Foto: Goran Rovan
Vreme jo je zagodlo



Pretok Krke na vodomerni postaji Podbočje bo tako v prihodnjih urah presegel opozorilno vrednost in bo poplavila na območju pogostih poplav, so sporočili z agencije za okolje (Arso). V noči na četrtek lahko ob močnejših nalivih hitro narastejo manjši vodotoki in hudourniki zlasti v osrednji, južni in vzhodni Sloveniji.
Ponovno bodo reke predvidoma začele naraščati v noči na petek, razlivanja pa so mogoča zlasti v vzhodni polovici države. Arso je sicer za danes zaradi neurij za večji del države razglasil oranžen alarm.

Plaz ogroža hišo v Štravberku
V Štravberku pri Otočcu v novomeški občini pa je močno deževje ob približno 10. uri sprožilo večji zemeljski plaz, ki se je utrgal približno 300 metrov nad stanovanjsko hišo, ki leži v grapi pod pobočjem. Plaz hišo, iz katere skušajo rešiti, kar se da, še vedno ogroža, na terenu pa so enota civilne zaščite (CZ) in novomeški gasilci.

Poveljnik novomeškega CZ-ja Klemen Gorše je ob tem povedal, da je plazeča zemlja hišo tako rekoč objela in jo zasula do prvega nadstropja. Da bi jo rešili, so za hišo izkopali jarek za odtok vode. Voda po plazišču še vedno priteka, ker je hiša ogrožena do te mere, da v njej ni več varno bivati, pa bodo morali njeni stanovalci noč preživeti drugje. Sicer pa jim ne preostane drugega, kot da izkopljejo jarek, le upajo lahko, da se bo plaz ustavil.

Plazeče gmote se bodo takoj, ko bo mogoče, lotili tudi s strojem. V bližini ogrožene hiše pa stojita še dva starejša objekta, ki ju plaz ne ogroža, je še povedal Gorše.

Toča in zalite kleti
Sinočnje neurje je zajelo tudi del Posavja. Najhuje je bilo v Sevnici, kjer je nekaj po 18. uri začela padati toča, ki je povzročila nemalo težav. Listje z dreves je namreč zamašilo komunalne odtoke, tako da je bilo veliko objektov poplavljenih.

Po poročanju regijskega centra za obveščanje iz Brežic je neurje z močnim dežjem povzročilo, da je v Sevnici meteorna voda poplavila kletne prostore policijske in železniške postaje, stanovanjske in druge objekte v Naselju heroja Maroka, na Prešernovi cesti, Pod Vrtačo, na Planinski cesti, Kvedrovi cesti, Savski cesti, Cesti na grad in Florjanski ulici.
Meteorna voda je zalila tudi osebno vozilo na Glavnem trgu. Posredovali so gasilci PGD-ja Sevnica, ki so izčrpali vodo iz zalitih objektov in odstranili osebno vozilo. V naselju Log je voda zalila cestišče in nanesla pesek in blato, posredovali so dežurni delavci CGP-ja Sevnica.

V naselju Lukovec v sevniški občini je strela udarila v kozolec. Požar, ki je objekt v celoti uničil, so pogasili gasilci PGD-ja Boštanj. Strela je udarila tudi na Malem Trnu, v krški občini, kjer je zagorelo gospodarsko poslopje. Požar so ob pomoči vaščanov pogasili gasilci PGE-ja Krško in PGD-ja Veliki Trn. Ogenj je uničil manjši del ostrešja.

Vreme jo je zagodlo