V Brežicah so pripravili že 12. fotografska razmišljanja Foto: Goran Rovan
V Brežicah so pripravili že 12. fotografska razmišljanja Foto: Goran Rovan
Letos so nagradili tri avtorje za njihov opus fotografij. Nagrade so dobili: Vlado Bucalo, Gregor Podvinski in Branko Benčin. Foto: Goran Rovan

Javni sklad za kulturne dejavnosti občine Brežice je tudi letos pripravil območno razstavo fotografij. Tokrat se je na razpis prijavilo 17 avtorjev s 145 fotografijami, med kateri sta profesorica likovne umetnosti in likovna ustvarjalka Tanja Plevnik in fotoreporter, predavatelj, humanitarec in pisec Arne Hodalič za razstavo izbrala 40 fotografij. Kot je na odprtju razstave povedala Plevnikova, sta bila oba nad prispelimi fotografijami prijetno presenečena, saj je bil nabor velik in je bilo težko izbrati najboljše.

Ker imata k sreči oba soroden pogled na fotografijo, sta se nekoliko lažje uskladila. Ob tem je Plevnikova še glasno razmišljala o fotografiji kot umetnosti, kjer je seveda najpomembnejši videz. Kot vsako leto so tudi letos vsakemu, ki je sodeloval na razpisu, omogočili, da se predstavlja vsaj z eno fotografijo, čeprav po kakovosti morda ne bil bil upravičen do tega.

Razstava ima naslov Fotografska razmišljanja. Fotografi pa so letos poslali svoje fotografije na tri teme: koža, splošna in digi-migi. Tako so se predstavili: Lea Babič, Branko Benčin, Branko Brečko, Vlado Bucalo, Martin Kolar, Matej Kramžer, Črtomir Lipej, Davor Lipej, Mitja Mladkovič, Tanja Novoselič, Gregor Podvinski, Anita Radkovič, Oliver Ruškovič, Aleš Tomše, Ivan Tomše, Tine Vimpolšek in Anton Vučajnk. Vsi ti so prejeli priznanja za sodelovanje, nekateri tudi posebne pohvale. Letos so prvič podelili nagrade za celoten avtorjev opus, in ne zgolj za posamezno fotografijo, tako so bili nagrajeni Vlado Bucalo, Gregor Podvinski in Branko Benčin.

Za MMC Goran Rovan