Mulj, ki je poseben odpadek in ga ni dovoljeno odlagati kjer koli, so odpeljali kar na enega izmed odlagališč podjetja Grafist, kjer so ga zakopali v zemljo. Foto: Eugenija Carl
Mulj, ki je poseben odpadek in ga ni dovoljeno odlagati kjer koli, so odpeljali kar na enega izmed odlagališč podjetja Grafist, kjer so ga zakopali v zemljo. Foto: Eugenija Carl
false
Vlogo za zasebno Mišičevo jadrnico je na občino poslala kar Komunala. In predlagala, da se jadrnici dodeli privez na mestu, ki ga določi – Komunala. Foto: Komunala Koper
Mulj je treba odlagati na posebej za to določena odlagališča, poleg tega je za to predhodno treba pridobiti okoljevarstveno dovoljenje. Mišič zanj ni niti zaprosil, mulj je raje na črno zakopal v zemljo. Foto: Eugenija Carl
Jadrnica
In zakaj je Mišič na začetku marca svojim delavcem naročil očistiti in poglobiti morsko dno ob carinskem pomolu? Dela, vredna 16 tisoč evrov, časovno sovpadajo s prihodom in potrebami Mišičeve zasebne jadrnice Adriatic Europa (nekoč je nosila ime Esimit), v lasti njegovega podjetja Gasspar naložbe. Foto: Eugenija Carl
Inšpektor potrdil nezakonito odlaganje mulja

Mišič je namreč mulj, ki je poseben odpadek in ga ni dovoljeno odlagati kjer koli, odpeljal kar na enega izmed odlagališč podjetja Grafist, kjer so ga zakopali v zemljo, potem ko smo začeli spraševati, kam je izginil, pa so ga odkopali in naložili v zabojnike.

"Odstranite, kar ste nezakonito navozili"
"Inšpektor za okolje je izdal odločbo, s katero je odredil odstranitev nezakonito odloženih odpadkov, in sicer štiri zabojnike z izkopanim materialom in drugimi predmeti," so za TV Slovenija odgovorili na ministrstvu za okolje in prostor.

Mulj je treba odlagati na posebej za to določena odlagališča, poleg tega je za to predhodno treba pridobiti okoljevarstveno dovoljenje. Mišič zanj ni niti zaprosil, mulj je raje na črno zakopal v zemljo, kar nam je potrdil tudi eden izmed delavcev na Grafistovem odlagališču.

"Inšpektor je tudi odredil, da mora Komunala v akreditiranem laboratoriju naročiti zakonsko predpisano analizo mulja, saj pri mulju vedno obstaja možnost, da vsebuje nevarne primesi," sporočajo z ministrstva. Tudi to bi morala Komunala opraviti po izkopu, pa ni.

Inšpektor ne verjame Mišiču
Inšpektor je potrdil še eno našo navedbo. Tako kot mi namreč dvomi, da je ves izkopani mulj res v zabojnikih. Že na oko je namreč vidna nenavadno velika razlika med količino mulja na ladji, kamor so med izkopavanjem sprva naložili material, in le par deset ton vsebine štirih manjših zabojnikov.

V Komunali so inšpektorju sicer zatrdili, da je ves mulj končal na Grafistovem odlagališču, vendar jim, kot kaže, inšpektor ne verjame na besedo: "Ker glede količine odpadnega izkopanega materiala, ki je bil odložen na zemljišču na Serminu, obstaja dvom, bo v tem smislu treba opraviti še dodatne ugotovitve oziroma pridobiti dodatne dokaze."

Iz Komunale vsebinskega komentarja inšpekcijskih ugotovitev nismo dobili, v sporočilu so tako rekoč prepisali navedbe v odločbi. Dodajajo le, da je Komunala Koper mulj odpeljala na centralno koprsko deponijo, postopek vzorčenja pa da so začeli še pred inšpekcijskim postopkom in so v fazi pridobivanja ponudb od akreditiranih laboratorijev.

Kjer je jadrnica, je zraven tudi Komunala
In zakaj je Mišič na začetku marca svojim delavcem naročil očistiti in poglobiti morsko dno ob carinskem pomolu? Dela, vredna 16 tisoč evrov, časovno sovpadajo s prihodom in potrebami Mišičeve zasebne jadrnice Adriatic Europa (nekoč je nosila ime Esimit), v lasti njegovega podjetja Gasspar naložbe.

Mišič je sprva zatrjeval, da jadrnice sploh ne bo v Koper, vendar je sredi aprila priplula in se privezala prav tja, kjer je Komunala poglobila morsko dno. Ker ima plovilo velik ugrez, drugače sploh ne bi mogla vpluti in se zasidrati.

Mišič sicer ves čas neprepričljivo trdi, da ni šlo za poglabljanje, pač pa za redna vzdrževalna dela, ki niso z ničimer povezana z njegovo jadrnico.

Ko Mišiču sidrišče določi kar Mišič.
Toda z njegovo jadrnico je povezano še kaj, kar bi težko "vknjižili" pod dejavnost Komunale. Za privezno mesto, recimo, ki ga je jadrnici s posebnim sklepom omogočil župan Boris Popovič, ni zaprosil ne Mišič osebno ne njegovo podjetje Gasspar naložbe. Vlogo za zasebno Mišičevo jadrnico je na občino poslala kar Komunala. In predlagala, da se jadrnici dodeli privez na mestu, ki ga določi – Komunala.

Na regato s službenim vozilom Komunale
Zaradi takšnih potez marsikdo meni, da se Mišič vede, kot da je Komunala njegovo zasebno podjetje. Na večdnevno prvomajsko regato na Vis, ki se je je udeležila tudi Mišičeva Adratic Europa, je namreč v vlogi fotoreporterja odpotoval tudi predstavnik za stike z javnostmi Komunale. Kako? S službenim avtom Komunale.

Inšpektor potrdil nezakonito odlaganje mulja