Lokalne novice
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.1 od 25 glasov Ocenite to novico!
Infrastruktura v Lendavi. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija

Dodaj v

Geoenergo: V Petišovcih nenevaren postopek hidravličnega lomljenja

Predvideva se poraba največ 1800 kubičnih metrov vode na vrtino
21. maj 2018 ob 13:24
Lendava /Ljubljana - MMC RTV SLO

Družba Geoenergo, ki je zaprosila za dovoljenje za hidravlično lomljenje plinskih vrtin v Petišovcih, je pojasnila, da želi zagotoviti nenevaren postopek, ki je opisan v vlogi, oddani na Agencijo RS za okolje. Vrtini se ne bosta hidravlično obdelovali sočasno, temveč druga za drugo, poseg pa ne bo vplival na vodno stanje na območju, so navedli.

"Čas trajanja hidravličnega lomljenja bo za posamezno vrtino okvirno približno od dve do pet ur na fazo lomljenja, skupno do največ 25 ur na posamezno vrtino. Izvedba vseh pripravljalnih del v povezavi z lomljenjem bo trajala približno en do dva tedna," so zapisali.

Povratno tekočino iz lomljenja bodo ujeli v mobilno cisterno in evantualno uporabili še za lomljenje druge vrtine, oz. po uporabi oddali osebam s pooblastilom za ravnanje z odpadki. Postopek se bo lahko začel šele po pridobitvi okoljevarstvenega dovoljenja in po tem, ko se bo skupaj z rudarskim izvajalcem pregledala oprema in ugotovilo, da je vsa oprema ustrezno testirana in pregledana.

Predvideva se poraba največ 1800 kubičnih metrov vode na vrtino v celotnem postopku lomljenja. Ker bo šlo za relativno majhno količino porabljene vode za hidravlično lomljenje, poseg ne bo vplival na vodno stanje na območju.

Predviden postopek bo v enakem obsegu kot leta 2011, zato poudarjajo, da ne držijo navedbe, da naj bi postopek hidravlične stimulacije tokrat izvedli v nekoliko večjem obsegu kot pred leti.

"Treba je tudi poudariti, da se postopek hidravličnega lomljenja med proizvodnjo iz vrtine ne izvaja in da gre za postopek "enkratnega značaja", ki se v istih plinonosnih slojih praviloma ne ponavlja," so še dodali.

A. K. K.
Prijavi napako
Komentarji
Rasta75
# 21.05.2018 ob 15:59
Homer.: "In tako kot za vse, bodo vznikle civilne iniciative, ptičarji, zaščitniki črvov, bio in eko, zaščitniki "tople vode" in podobni.... Vsi pa eksperti za fracking.......
Na koncu se bodo odselili "en meter" čez mejo, zvrtali novo vrtino in delali isto kot do sedaj. Razlika bo edino v tem, da ne bomo dobili niti centa .........."

Ker je en cent danes neprimerljivo pomembnejši od kvalitete in zdravja okolja za naslednjih nekaj sto let... Neverjetno kakšni materialistični egoisti ste nekateri. Pa jih za tisti cent povabi, da na tvojem vrtu "frackajo".
graf314
# 21.05.2018 ob 19:30
V Petišovcih nenevaren postopek hidravličnega lomljenja

Kako nedolžno se bere tole... So pojasnili katere od 600 kemikalij, ki se uporabljajo pri frackingu bodo uporabljali? Med drugim uporabljajo znane karcinogene in toksine npr, svinec, benzen, uran, radij, metanol, živo srebro, hidroklorno kislino, formaldehid, itd. Člankov o tem kako bo, ko pride to v podtalnico pa je na spletu precej. Kontaminirana voda, zrak, vino, poljščine, živinoreja, bistveno povišano število obolenj pri odraslih in napak pri novorojenčkih. Za mnoge v Prekmurju bo tole odločilna tema pred volitvami.
Rasta75
# 21.05.2018 ob 15:56
Nobena oblika "frackinga" ni nenevarna. Sicer pa bodo to slej ko prej na lastni koži občutili okolišnji prebivalci na kvaliteti vode, ki jo pijejo.
pazi_mina
# 21.05.2018 ob 14:35
Ker bo šlo za relativno majhno količino porabljene vode za hidravlično lomljenje, poseg ne bo vplival na vodno stanje na območju.

Ne bo vplivalo, dokler ne gre spet vse v luft iin se zlije v podtalnico, okoliške reke...pol bo še kako vplivalo

Samo pogled na sliko pokaže kako zastarele predpotopne naprave inajo v lendavi, vse neki polomljeno, vdrto, rjasto...
tuhtam
# 21.05.2018 ob 23:54
Pod črto je čisto jasno, da bi nekdo rad zaslužil s frackingom pri tem pa ne bi prevzel nič tveganj, še več, tveganja za njegov zaslužek prevzamejo okoliški prebivalci. Ko bo šlo kaj narobe, pa zviz in noben ne ve kdo je kriv. Ničkolikokrat videna zgodba. Denar je pred zdravjem in varnostjo.
graf314
# 21.05.2018 ob 22:35
@Homer Ob strogim spoštovanjem načina in obsega frackinga nevarnosti za okolje ni.

Okoljevarstveniki govorijo drugače in precej držav jim verjame. Zato je fracking prepovedan v kar nekaj EU državah, denimo tudi v Nemčiji, na Irskem in celo v Franciji. Ne pozabimo tudi, da je podtalnica najbolj ogrožena prav v tistem delu Slovenije.
Robiland
# 21.05.2018 ob 14:23
To je potrebno zaustaviti.
A se obcani kar strinjajo s frackingom??
ivod
# 22.05.2018 ob 07:25
... zakaj to počno ???
sammys
# 23.05.2018 ob 08:06
Načeloma je boljše plin, kot ostala CH goriva in daleč boljše kot premog z vidika izpustov toplogrednih plinov. Glede na visoke standarde v EU in splošno nezaupanje takim postopkom zaradi izkušenj iz ZDA bo verjetno situacija tudi tukaj veliko boljše. Še vedno pa menim, da vlaganje denarja v fosilna goriva ni smotrna naložba. V skrajnem primeru pa bi ta sistem sicer lahko na grobo postavili ampak zadržali kot zlato rezervo. S plinom iz Petišovcev lahko 10 let ali več celo Slovenijo oskrbujemo s plinom. V koliko pride do nestabilnosti na svetovnih trgih ali bo (bognedaj) kakšne vojne pa nam bi taka zaloga prišla prav.
Bivši uporabnik
# 22.05.2018 ob 13:21
http://www.sierraclub.ca/en/stories/slic
kwater
Sierra Club, svetovno znana okoljevarstvena organizacija, v kateri sodelujejo številni znanstveniki.

http://www.frackingcanada.ca/no-duty-of-care/
Kaj se zgodi z obljubami o varovanju okolja in z zdravjem ljudi

In še: a res mislimo, da je bil Kemis naključje?
Bivši uporabnik
# 22.05.2018 ob 13:14
Zakaj je hidravlično lomljenje nevarno za okolje, živali in ljudi:

Poljudno, zelo na gosto, a se splača prebrati:

https://www.forbes.com/sites/judystone/2
017/02/23/fracking-is-dangerous-to-your-health-heres-why/#36926a305945

https://www.theguardian.com/commentisfre
e/2015/aug/19/why-is-fracking-bad-google-answer

S pravnega vidika (opisana so kemična sredstva, ki se uporabljajo) - spletišče je last odvetnika, ki zastopa oškodovane ljudi:

http://frackinginjurylaw.com/dangerous-fracking-chemicals/

Nafta, pridobljena s hidravličnim lomljenjem, je bolj umazana, slabše kakovosti, in kakor sem bral, skrajšuje življenjsko dobo strojev, ki jih poganja. Evropska komisija je tik pred podpisom Cete spremenila direktivo o kakovosti fosilnih goriv za dobavo rafinerijam tako, da je znižala zahteve za kakovost. Zahodni mediji, tudi vladni, so opozarjali, da je do te spremembe prišlo zato, ker se je že vedelo, da bo iz Kanade začela prihajati ta nafta v ogromnih količinah, kar so potrdili tudi v največjih evropskih rafinerijah. Z druge strani, nekateri deli Kanade so zaradi frackinga tako opustošeni, da človeka stisne, ko vidi posnetke.
Svit-1
# 21.05.2018 ob 13:38
Predvidevam zopet cirkus do nezavesti...
luckyss
# 23.05.2018 ob 02:21
"Predvideva se poraba največ 1800 kubičnih metrov vode na vrtino v celotnem postopku lomljenja."
"Povratno tekočino iz lomljenja bodo ujeli v mobilno cisterno "

Kar veliko cisterno bodo morali imeti ;)
Banda laže že preden bodo začeli z deli...
hizli tren
# 22.05.2018 ob 21:46
Kemis 2
softundsicher
# 22.05.2018 ob 06:20
Relativnk majhna količina vode 1800 m3? Bevog, ki je toliko ne bi porabil v 10 letih, pa so nagnali.
kingeston
# 22.05.2018 ob 14:39
Med drugim uporabljajo znane karcinogene in toksine npr, svinec, benzen, uran, radij, metanol, živo srebro, hidroklorno kislino, formaldehid, itd.

vi neuki folk ste res čudni, milo rečeno...
Homer.
# 21.05.2018 ob 15:03
In tako kot za vse, bodo vznikle civilne iniciative, ptičarji, zaščitniki črvov, bio in eko, zaščitniki "tople vode" in podobni.... Vsi pa eksperti za fracking.......
Na koncu se bodo odselili "en meter" čez mejo, zvrtali novo vrtino in delali isto kot do sedaj. Razlika bo edino v tem, da ne bomo dobili niti centa ..........
Homer.
# 22.05.2018 ob 08:35
@graf314
Okoljevarstveniki?
To so društva in organizacije, ki nimajo nobene zveze s strokovnostjo.
Če bi oni odločali, bi že davno ponovno živeli v jamah..... in vi ne bi tukaj pisali
Homer.
# 21.05.2018 ob 19:48
@Rasta75
Super!
Tu moraliziraš in lepo kuriš energijo in te ne zanima kdo ti jo daje. Ne vem, najbrž Bog, a ne?.

Seveda je vsaka tehnologija lahko potencialno nevarna. Tudi ta!
Vendar pa gre tu za zelo majhen obseg, ob upoštevanju EU priporočil, da se za fracking uporablja zgolj voda brez aditivov.
Skratka popolnoma neprimerljivo s tistim kar počnejo Američani na velikih naftnih nahajališčih, kjer dejansko naredijo puščavo.

Ob strogim spoštovanjem načina in obsega frackinga nevarnosti za okolje ni.
Dokazano že s to vrtino!
Kazalo