Gorenjska
(2)
Kamnik je gostil tradicionalno povorko domačih in tujih narodnih noš ter kostumov. Foto: Klemen Brumec in Anže Mulec
VIDEO
V povorki v Kamniku okoli...

Dodaj v

Foto: V Kamniku povorka 1.900 domačih in tujih narodnih noš

Največji etnološki festival v Sloveniji
7. september 2018 ob 13:02,
zadnji poseg: 9. september 2018 ob 21:37
Kamnik - MMC RTV SLO, STA,

S tradicionalno povorko v nedeljo popoldne v Kamniku je vrhunec dosegel največji etnološki festival v Sloveniji, 48. dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine. V povorki je sodelovalo okoli 1.900 v noše odetih posameznikov iz Slovenije in tujine, mesto pa je obiskalo več tisoč obiskovalcev.

Čeprav je Kamnik že od četrtka živel v znamenju narodnih noš, saj so pripravili celo vrsto spremljajočih prireditev, je današnja tradicionalna povorka narodnih noš po ulicah starodvnega mesta pod Grintovci spet pritegnila največ obiskovalcev in je bila deležna tudi največ pohval.

Organizatorji ugotavljajo, da se je odkar so narodne noše pripravili prvič (začetki prireditve segajo v leto 1966) zelo popravilo zavedanje o pomenu ohranjanja naše oblačilne dediščine in tudi zavedanje, da imamo v Sloveniji kljub njeni majhnosti izjemno raznolike in zanimive nekdanje noše.

Pokal narodnih noš osvojil Traven
V soboto je v okviru festivala potekalo tekmovanje harmonikarjev za pokal narodnih noš. Absolutni zmagovalec je postal Rok Traven, ki je tako prejemnik 13. pokala narodnih noš. Naj ljudski godec je postal Matic Jeraj, so sporočili iz Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik, ki je organizator festivala.

Festival, ki v Kamnik vsako leto privabi več kot 30.000 obiskovalcev, je britanski The Guardian uvrstil med 20 najboljših tradicionalnih festivalov v Evropi.

Sa. J., Foto: Klemen Brumec in Anže Mulec
Prijavi napako
Komentarji
Valuk_
# 10.09.2018 ob 00:04
Človek bi se še v Kamnik preselil, če ne bi bilo tako obupnih povezav (javni prevoz) z Ljubljano.
prstomet
# 07.09.2018 ob 13:30
Ne morem si kaj da ne bi zapilsal, ker je ta dogodek ravno v Kamniku: KVA JE ZDEJ BABE ZOPRNE
Kazalo