Slikovito Bovško je med produkcijskimi hišami priljubljeno za snemanje različnih projektov. Po novem nič več zastonj. Foto: Peter Zajc
Slikovito Bovško je med produkcijskimi hišami priljubljeno za snemanje različnih projektov. Po novem nič več zastonj. Foto: Peter Zajc

Zapore so namreč v preteklosti med domačini in turisti povzročale nemalo nejevolje. Če je treba za snemanje oglasov v središču Ljubljane plačati 800 evrov dnevno, na Bledu in v Bohinju pa 500, bo na Bovškem po besedah župana Valterja Mlekuža treba odšteti med 350 in 400 evri dnevno. Prav tako bodo morali vlogo oddati dva tedna pred snemanjem.

Na nedavnem sestanku na direkciji za infrastrukturo je Občina Bovec s produkcijskimi hišami dosegla tudi dogovor, da ob praznikih – ne le naših, temveč tudi sosednjih držav – in koncih tedna med visoko sezona julija in avgusta razen med 4. in 6. zjutraj ne bo mogoče snemati. Zapore so namreč v preteklosti med domačini in turisti povzročale nemalo nejevolje. Direkcija za infrastrukturo je sicer lani odobrila 35 dovoljenj za zaporo državnih cest zaradi snemanja reklamnih spotov – največ prav v zgornjem Posočju in na Gorenjskem.

"Dogajalo se je, da smo dva, tri dni pred snemanjem na DRI dobili prošnjo, direkcija je obvestila nas, da smo dali še dodatno soglasje. Seveda je bila nervoza, pritiski. Preveč je bilo živčno, res pa smo popustili tudi mi, da tudi poleti med 4. do 6.30 ni težav," je pojasnil Mlekuž.

Andrej Štritof iz produkcijske hiše Perfo ima s snemanjem oglasov in filmov na Bovškem samo dobre izkušnje. Strinja se, da je takšna ureditev nujna. "Tudi v tujini poznamo take primere, denimo v sosednji Italiji, so omejitve in takse, s katerimi se določa način, pravila igre," pravi Štritof.

Zadnji oglas enega od avtomobilskih podjetij, posnet v Trenti, se bo čez mesec dni vrtel na kolesarski dirki po Franciji. Posredno promocija tudi za dolino, čeprav se napisi in table nikoli ne pokažejo, Mlekuž je nekoč celo preprečil, da bi na občinsko stavbo izobesili francosko zastavo, odločitve naročnikov pojasnjuje Štritof. "Gre za to, da v večini primerov bovška pokrajina predstavlja neko drugo pokrajino – npr. Švico ali Avstrijo, kjer so taka snemanja precej dražja kot v Sloveniji in mi smo neka taka alternativna destinacija," pravi Štritof.

Na bovški občini pričakujejo nekaj tisoč evrov letno. Ne gre za polnjenje proračuna, dodaja Mlekuž. Tako so na papir le prenesli dogovor, ki so ga s produkcijskimi hišami že imeli zadnja leta. "Za vsako snemanje dajo eno donacijo, ki smo jih namenili v humanitarne namene, pred dvema letoma smo kupili invalidski voziček za otroka, lani vozilo za GRS, letos smo pomagali gasilcem," še pravi župan.

V podobne namene bo šla zbrana taksa tudi v prihodnje.