Dogovor za razvoj goriške regije. Foto: BoBo
Dogovor za razvoj goriške regije. Foto: BoBo
Objavljeno je bilo že tudi drugo povabilo, v okviru katerega bo na voljo 418,9 milijona evrov kohezijskih sredstev. Foto: Reuters

Od skupne vrednosti 36,5 milijona evrov bo 32 milijonov evrov sredstev Evropske unije in države. Za Skupnostni center Nova Gorica je predvidenih 1,6 milijona evrov, za regijsko štipendijsko shemo 3,9 milijona evrov, za vzpostavitev koridorja in modernizacije povezave četrte razvojne osi pa 34 milijonov evrov.

Dogovor sta podpisala gospodarski minister Zdravko Počivalšek in predsednik razvojnega sveta severnoprimorske regije Matej Arčon. Cestna infrastruktura bo izboljšala povezavo med Posočjem in idrijsko-cerkljanskim območjem. "Verjamem, da se bo s tem prvim resnejšim pristopom k četrti razvojni osi naredil prvi korak k izboljšanju na tem področju in regiji omogočilo boljšo povezavo," je dejal minister.

Predvidena je obnova in širitev cest. V obdobju do leta 2020 tako načrtujejo nadaljevanje že začetih del na cesti med Želinom in Dolenjo Trebušo ter dela na cesti med Dolenjo Trebušo in Bačo ob Idrijci in gradnjo tolminske obvoznice.

Pri Skupnostnem centru v Novi Gorici bi radi v objektu, ki ga je novogoriška občina kupila iz stečaja Primorja, združili dejavnost vseh društev in institucij, ki delujejo na področju sociale. Trenutno je v objektu že pro-bono ambulanta in prostori za brezdomce, v načrtu pa je ureditev prostorov za Slovensko združenje za duševno zdravje Šent in drugih institucij, je povedal Arčon, sicer župan Nove Gorice.

Vlada je za to regijo podprla tudi dva čezmejna projekta med Slovenijo in Italijo, in sicer za izgradnjo zelene infrastrukture v porečjih Soče, Vipave in Idrijce ter za protipoplavne ukrepe v porečju Vipave.

Sklenjenih sedem dogovorov
To je sedmi dogovor v okviru prvega povabila k dogovoru za razvoj regij. Doslej so sklenili dogovore z osrednjeslovensko (en projekt v vrednosti 17,8 milijona evrov), gorenjsko (štirje projekti v skupni vrednosti 23,1 milijona evrov) in koroško regijo (štirje projekti v skupni vrednosti 14,8 milijona evrov), jugovzhodno Slovenijo (trije projekti v skupni vrednosti 7,1 milijona evrov), Podravjem (pet projektov v skupni vrednosti 14,4 milijona evrov) in Posavjem (trije projekti v skupni vrednosti 6,1 milijona evrov).

Sledila bosta še dogovora s primorsko-notranjsko (dva projekta v skupni vrednosti 5,9 milijona evrov) in savinjsko regijo (dva projekta v skupni vrednosti 6,1 milijona evrov), v okviru prvega povabila dogovora ne bodo sklenili s pomursko, zasavsko in obalno-kraško regijo, s katerimi niso našli primernih projektov.