Vrednost projekta novega mostu bo približno 1,5 milijona evrov. Foto: Arhitektruni biro TRIIIJE
Vrednost projekta novega mostu bo približno 1,5 milijona evrov. Foto: Arhitektruni biro TRIIIJE

Most bo betonski in obarvan z opečnato barvo, predvideva pa tri ločene pasove za vozila, kolesarje in pešce. Andrej Mercina iz arhitekturnega biroja Trije arhitekti je krajanom predstavil idejo, da bo avtomobilski promet vizualno odrezan s polnim zidom, na izpostavljenem robu mostu pa bo prostor za pešce in kolesarje. V nasprotju z zakritim avtomobilskim prometom bodo tako izstopali pešci in kolesarji, kar bo dalo novemu mostu poseben čar.

Vrednost projekta je po prvih ocenah projektantov okoli 1,5 milijona evrov. Od tega bo približno polovico zneska pokrila Direkcija za infrastrukturo, preostanek pa bo morala zagotoviti Občina Tolmin.

Prvotne načrte direkcije so domačini Mosta na Soči na zboru krajanov novembra lani zavrnili, saj so menili, da je predvidena podoba mostu neprimerna. Direkcija jim je dala možnost, da v treh mesecih sami najdejo arhitekturni biro, ki bo pripravil novo projektno rešitev.

Tomaž Willenpart iz direkcije je pojasnil, da bo zaradi novega načrta treba pripraviti novo projektno dokumentacijo. Dela se bodo verjetno začela jeseni 2020.