V Stari Gori zdravijo otroke s cerebralno paralizo ali drugimi okvarami osrednjega živčevja. Foto: Mojca Dumančič
V Stari Gori zdravijo otroke s cerebralno paralizo ali drugimi okvarami osrednjega živčevja. Foto: Mojca Dumančič

Gre za izjemno pomembno pridobitev. Obnova, v katero bo po ocenah treba vložiti 450.000 evrov, bo potekala postopno.

V prihodnji novi enoti VDC-ja Nova Gorica v Trnovem bo prostora za 30 uporabnikov z možganskimi poškodbami, ki so trenutno v enoti Stara Gora, vendar se je njihovo stanje toliko izboljšalo, da ne potrebujejo več intenzivne rehabilitacije, pač pa ustrezno pomoč in nego. Gre za izjemno pomembno pridobitev, pravi direktorica VDC-ja Nova Gorica Tea Leban.

"VDC Nova Gorica se sooča z veliko čakalno vrsto tistih, ki bi želeli v institucionalno varstvo, predvsem pa na rehabilitacijo po pridobljenih možganskih poškodbah. Teh je 82. Zato bodo nekateri uporabniki, ki so že končali intenzivno rehabilitacijo, odšli v Trnovo," pravi Tea Leban.

S tem bodo v enoto v Stari Gori lahko sprejemali čakajoče. VDC Nova Gorica je namreč edini center v državi, ki izvaja psihosocialno rehabilitacijo ter fizioterapijo in delovno terapijo osebam s pridobljenimi poškodbami možganov, ki končujejo medicinsko rehabilitacijo. V centru Trnovo pa bo tudi dnevni center za 50 uporabnikov s Trnovsko-Banjške planote. Ob polni zmogljivosti bo za uporabnike skrbelo od 30 do 40 strokovnih delavcev.

"Ti ljudje, ki bodo pri nas zaposleni v Trnovem, so že na VDC-ju Nova Gorica. Na njihova mesta pa bomo usposabljali nov kader v enoti Stara Gora," dodaja direktorica.

VDC ima zdaj 146 zaposlenih in 25 prostovoljcev, ki skrbijo za skupno 250 uporabnikov v vseh programih.