Goriško

Poudarki

  • V NKBM pojasnjujejo, da so odpuščeni prejeli odpravnino in možnost sodelovanja v programu za pomoč pri iskanju nove zaposlitve
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.6 od 9 glasov Ocenite to novico!
Nova KBM
Zaradi odpuščanja je občina Nova Gorica prekinila sodelovanje z NKBM-jem. Foto: BoBo

Dodaj v

NKBM v Novi Gorici odpušča zaradi centralizacije poslovanja

Štirje zaposleni v novogoriški enoti mariborske banke so izgubili delo zaradi zmanjšanega obsega dela
5. oktober 2017 ob 13:53
Nova Gorica - MMC RTV SLO

Nova KBM je v Novi Gorici začela z napovedanim zmanjševanjem števila zaposlenih. V teh dneh so štirje zaposleni izgubili delo na podlagi namer o odpovedi delovnega razmerja, ki so jih prejeli že junija.

Gre za zaposlene v sektorju upravljanja problematičnih naložb zaradi zmanjšanega obsega dela. Zaradi načrtovane centralizacije pa se bo število zaposlenih v Novi Gorici prihodnje leto občutno zmanjšalo. Na te poteze banke se je odzvala mestna občina Nova Gorica in uresničila napovedi o prehodu na poslovanje z drugimi bankami.

Ob napovedi bistvenega zmanjševanja števila zaposlenih v novogoriškem delu Nove KBM in s tem tudi zmanjšanja pristojnosti izpostave je konec avgusta završalo. Ker vodstvo banke ni pokazalo posluha, je župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon napovedal, da bo občina prekinila sodelovanje. Takrat je bilo potezo razumeti kot obliko pritiska, zdaj pa se napovedi uresničujejo. Direktorica občinske uprave Vesna Mikuž je povedala: "Tako kot je župan napovedal, smo pristopili k postopnemu prekinjanju vseh pogodb. Takoj po odločitvi smo preusmerili vse depozite na druge banke, medtem ko so nekatere pogodbe, skladno z zakonskimi predpisi oziroma pogodbenimi obveznostmi, v postopku prekinjanja."

NKBM se umika iz Nove Gorice
Podatkov o tem, koliko podjetij je iz načelnih razlogov prekinilo poslovanje z Novo KBM, ni, vendar je dejstvo, da gospodarstvo iz poslovnih razlogov išče boljše pogoje pri drugih bankah. Največji problem namreč pomenijo dolgi roki za odobravanje posojil.

Zaradi centralizacije bo banka število zaposlenih v Novi Gorici zmanjšala že do konca marca prihodnje leto. Za koliko, še ne razkrivajo, zagotavljajo pa, da skladno z zakonodajo in po posvetovanju s sindikatom. O dialogu z upravo je sindikalni zaupnik v novogoriškem delu banke Matjaž Kulot dejal: "S prihodom novega direktorja kadrovske službe, s 1. septembrom, se je dialog z med upravo in sindikatom oziroma delavci izboljšal. Vsi smo pričakovali, da bodo dobili boljše odpravnine, kot jim z zakonom pripada. Pričakujemo pa, da bo uprava spremenila svoje mnenje in vsaj nekoliko ublažila to odpuščanje."

V vodstvu Nove KBM pojasnjujejo, da so nekdanji zaposleni prejeli odpravnino in možnost sodelovanja v programu za pomoč pri iskanju nove zaposlitve, kar bodo ponudili tudi v prihodnje, oziroma bodo iskali možnosti prezaposlitve znotraj banke, vendar seveda ne v Novi Gorici.

Ingrid Kašca Bucik, Radio Koper
Prijavi napako
Komentarji
wu-pe
# 05.10.2017 ob 14:30
Slaba banka in dokapitalizacija bank je bila krajq stoletja!
smartass2011
# 05.10.2017 ob 15:54
DANAŠNJA NOVICA:
Gre za zaposlene v sektorju upravljanja problematičnih naložb zaradi zmanjšanega obsega dela.

NOVICA IZPRED ENEGA TEDNA:
Italijanske stranke so bančne račune pri NKBM-ju uporabile za transakcije z denarjem, pogosto izvirajočim iz kaznivih dejanj, kot sta davčna utaja in zloraba položaja, lahko tudi kot rezultat hudih kaznivih dejanj, povezanih z organiziranim kriminalom, so po navedbah Il Sole 24 ore ugotovili inšpektorji Banke Slovenije, ki so konec leta 2014 opravili celovit pregled poslovanja NKBM-ja.

SKLEP:
Ni več italijanskih strank in ni dela.
generacija56
# 05.10.2017 ob 15:12
Samo varnejše poslovanje preko neta naj še druge banke ponudijo, to je namreč prejšnje vodstvo NKBM uredilo v nulo.
Potem sunem to Ameriško korporacijo v tazadnjo!
oleander
# 05.10.2017 ob 14:03
Nazadnje bodo novi lastniki pobrali ven prevec vplacani denar in banko zaprli ...
Ni dvakrat za reci, da ne bo tako.
igor-za
# 05.10.2017 ob 17:21
Klasika, vsak ki pride z nakupom do lastnistva, se posluzi tega ukrepa, ti Amerikanci pa se toliko bolj. In nasa drzava jim je to z lahkoto in poceni nakupom omogocila!
Bivši uporabnik
# 05.10.2017 ob 14:20
Zal mi je vsakega zaposlenega, ki izgubi delo, zelim mu da najde novo boljse.

Ni vedno izguba dela tragedija, na nas je kako v takem primeru odreagiramo in si uspemo najti delo, ki nam bo mogoce se bolj naklonjeno in boljse.

Glede na trenutno situacijo, ki je na trgu dela, delo je lazje dobiti kot v preteklih letih.
Springbok
# 05.10.2017 ob 20:46
Racionalizacija, nižanje stroškov, višji dobiček, pač privatni lastnik.

Ne razumem pa komentatorjev. državne banke ne marajo, ko pa je privarna pa pluvajo, ker se lastnik vede racionalno.
21.12.2012
# 05.10.2017 ob 20:27
NLB me nategnila, zato nikoli več. Sej nobena ni nedolžna, ampak vsaj nimam priokusa po gnilem.
Sussudio
# 05.10.2017 ob 20:15
NKBM in NLB naj kar končajo na odpadu kamor spadajo.
bob
# 05.10.2017 ob 16:48
Sem pri NLBju a razmišljam, da bi zamenjal banko, ko odplačam kredit.
amigo
# 06.10.2017 ob 09:02
Racionalizacija, nižanje stroškov, višji dobiček, pač privatni lastnik.

No in kaj imamo mi od tega, da ima privatni lastnik višji dobiček? Ta dobiček potuje v Luxemburg poštni predal. Bravo prodajalci!
ciracara
# 05.10.2017 ob 15:08
Slovensko gospodarstvo je v slabi kondiciji. Zaupanje v državo in njenene institucije je nizko. Tajkunov je preveč!
Začarani krog. Kdo ima še energijo presekati to nevem.

Plače so vzhodno evropske. Stroški so pa severno evropski. Uradni problem sta pa premajhna produktivnost in nekonkurenčnosti ljudi, ki nočejo za tako mizerijo delati po več kot 8 ur.
Kazalo