Dve Gorici na eni fotografiji. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Dve Gorici na eni fotografiji. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Kaja Širok
Kaja Širok, direktorica Muzeja novejše zgodovine Slovenije, je ocenila, da je bilo premalo narejenega na področju kulturnega in turističnega povezovanja. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Prihodnost Nove Gorice je v sodelovanju in povezovanju na vseh področjih življenja, so poudarjali sogovorniki, ki so prihajali predvsem iz vrst goriškega gospodarstva. Okroglo mizo je v okviru 70. obletnice začetka gradnje Nove Gorice pripravil časopis Primorske novice.

Kot je poudaril direktor in solastnik podjetja Gonzaga Iztok Bizjak, pa "bomo morali za to napeti vse sile, aktivirati v regiji vse, kar nam je Bog dal". Po njegovem mnenju je potrebna neka strategija razvoja, ki se je je potem treba tudi držati. Do hitrejšega in večjega razvoja pa bodo prišli, če se bo Nova Gorica "primerjala npr. z Milanom in ne s Koprom, strategija pa ne sme biti le neki seznam želja, pač pa resnično izvedljivi projekti".

Poseben primanjkljaj se kaže na področju turizma, kjer je bilo po mnenju vseh sogovornikov do zdaj narejenega res malo. Prav tu bi bilo potrebno največ povezovanja in sodelovanja med različnimi ponudniki ne le na Goriškem, pač pa tudi v Posočju, Vipavski dolini in na Krasu.

"Tujci nam kažejo naše lepote! Ob tem nas je lahko resnično sram, da se tega ne zavedamo," je dejal Bizjak.

Pavlinova: Tržiti se moramo
Ne smemo si postavljati omejitev, ampak se tržiti in prodajati od Benetk do Dunaja, pa je prepričana vodja pospeševanje prodaje v družbi Hit Suzana Pavlin in nadaljevala, da je bilo do zdaj na področju turizma narejenega malo, imamo pa zato izjemne možnosti in priložnosti za uspeh.

Širokova za združitev obeh Goric
Tudi na področju kulture v povezavi s turizmom je bilo narejenega premalo, kulturni turizem je v nenehnem vzponu, pa je dejala direktorica Muzeja novejše zgodovine Slovenije Kaja Širok. Prav tako je poudarila eno samo Gorico, saj je bila združitev obeh Goric v eno samo mesto od nekdaj njena želja in sanje.

"Zanima me, kaj se dogaja pod površjem. Pod površjem pa so ljudje, družba. Zanima me, kako bodo ljudje tu v prihodnje živeli. Zanima me, kakšna bo izobrazbena raven, ali se bodo ljudje vračali v to okolje oziroma bodo prihajali sem delat ali bomo znali vse te naravne danosti obrniti sebi v prid," je dejala Širokova.

Arčon: Gorici skupaj kandidirata
Kot primer dobrega sodelovanja somestja je novogoriški župan Matej Arčon ob koncu poudaril Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje, ki bo po letih priprav letos prineslo prve prave projekte. Prav tako je že realnost skupna kandidatura Nove Gorice in Gorice pri projektu Evropska prestolnica kulture, ki ga že delajo.

Novogoriška občina letos zaznamuje 70-letnico začetka gradnje mesta, čemur so posvetili celoletno dogajanje. Ena izmed osrednjih prireditev bo slovesnost ob državnem prazniku vrnitve Primorske k matični domovini, ki jo bo mesto gostilo 15. septembra.