Goriško
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 11 glasov Ocenite to novico!
Vrednost celotne obnove pregrade na zadrževalniku Vogršček je po besedah ministrice za okolje in prostor Irene Majcen 4,7 milijona evrov. Foto: Ministrstvo za kmetijstvo
Finančna sredstva so zagotovljena v letošnjem in proračunu za leto 2019, tako da se bo prenova začela predvidoma še letos. Foto: Ministrstvo za kmetijstvo

Dodaj v

Podpisali pismo o nameri za obnovo zadrževalnika Vogršček

Dela bodo predvidoma začeli še letos
5. januar 2018 ob 17:59,
zadnji poseg: 5. januar 2018 ob 19:05
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ministra Dejan Židan in Irena Majcen ter pet županov občin na območju Vipavske doline je v Šempetru pri Gorici podpisalo pismo o nameri obnove zadrževalnika Vogršček.

Vrednost celotne obnove pregrade na zadrževalniku Vogršček je po besedah ministrice za okolje in prostor Irene Majcen 4,7 milijona evrov. Ministrstvo za kmetijstvo, ki bo financiralo 85 odstotkov celotne vrednosti obnove, pa ima v ta namen v državnem proračunu v letošnjem letu rezerviranih 1,9 milijona evrov sredstev ter ravno tolikšno vsoto tudi prihodnje leto.

Trenutno je tehnična rešitev obnove pregrade v postopku revizije. Majcnova je zagotovila, da bo v letošnjem letu pridobljeno tudi gradbeno dovoljenje, da se bodo lahko v jesenskem času začela tudi gradbena dela.

Zadrževalnik Vogršček je doslej skrbel za namakanje na okrog 1000 hektarjev kmetijskih površin. V prihodnje naj bi se te povečale kar na 3000 hektarjev. Vendar bo še pred tem treba obnoviti sedanji in dograditi nov namakalni sistem, s katerim bodo lahko namakali tudi kmetijske površine zgornje Vipavske doline.

Obnova ali gradnja novega sistema?
Na kmetijskem ministrstvu bodo pridobili strokovno mnenje, ali je smiselno obnavljati obstoječi namakalni sistem, ali pa bi bila cenejša gradnja novega. V tem času se morajo občine Nova Gorica, Ajdovščina, Renče - Vogrsko, Miren - Kostanjevica in Šempeter - Vrtojba odločiti, ali bodo prevzele namakalni sistem v upravljanje. Kmetijsko ministrstvo je namreč pripravljeno nanje prenesti tudi lastništvo namakalnih sistemov, saj je prepričano, da bodo krajevne skupnosti zaradi poznavanja razmer in potreb zanj bolje skrbele.

Za obnovo namakalnih sistemov ter dograditev novega pa bodo občine morale zagotoviti potrebna sredstva na razpisu za pridobitev evropskih ali državnih sredstev.

Župani so ob današnjem podpisu pisma o nameri poudarjali, da je ureditev zadrževalnika Vogršček in izgradnja manjkajočega namakalnega sistema nujna za prihodnji razvoj kmetijstva. "Koliko nam pomeni Vogršček, smo spoznali šele v zadnjih letih, ko ga nismo imeli," je dejal župan Občine Miren - Kostanjevica Mavricij Humar.

Razplet dolgoletne zgodbe
Z podpisom pisma o nameri, ki je po besedah ministra za kmetijstvo Dejana Židana zavezujoče za uresničitev podpisanega, se, kot kaže, zaključuje dolga zgodba, ki jo je pisalo že več okoljskih in kmetijskih ministrov v zadnjih dveh desetletjih.

Namakalni razvod Vogršček je sestavljen iz 16 namakalnih polj, gradil pa se je med letoma 1992 in 1997. Namakalni razvod je tehnološko zastarel, dotrajan in amortiziran, zato je potreben tehnološke posodobitve.

Finančna sredstva so zagotovljena v letošnjem in proračunu za leto 2019, tako da se bo prenova začela predvidoma še letos.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
Miki Mause
# 06.01.2018 ob 16:34
Toliko bogatih vodnih virov, kot imamo pa po drugi strani zaradi nesposobnosti vsako leto suša na sušo? Bolje vsako leto izplačevati na milijone škode zaradi suše, kot pa po sloveniji zgraditi namakalne sisteme za pol manj denarja....

Še dobro, da imajo vsaj Italijani porihtano, kar bi našim lahko bilo za vzgled.

Namakalni razvod je tehnološko zastarel, dotrajan in amortiziran, zato je potreben tehnološke posodobitve.
Redeno letno vzdrževanje in servisiranje...kaj je že to? 1x na 10let ni nič.
zabar1000
# 22.01.2018 ob 18:16
Ja lepo se je slikat pa se fine delat, vzeli pa bodo opcijo, ki je najbolj primerna za njihov žep.
a.vehar
# 22.01.2018 ob 15:52
Zadnje leto pred volitvami so le uspeli podpisati pogodbo. Zakaj je bilo potrebno čakati toliko časa? Vlada se ukvarja z vsemi drugimi nepomembnimi stvarmi, kmetijstvo, ki je ključno za preživetje ljudi pa je za njih drugorazredna tema. Zadnji čas, da se zmenja vladna garnitura.
veza
# 05.01.2018 ob 22:57
Papir vse prenese.
HOR
# 05.01.2018 ob 21:44
Zgodba o jari kači obnove Vogrščka...
darevasiljev
# 22.01.2018 ob 18:33
Predvolilni bombonček obeh ministrov! To bi potrebovali že zdavnaj, a najlažje je pred volitvami podpisati papir in misliti za imajo podporo ljudi.
a.vehar
# 22.01.2018 ob 16:12
Neverjetno kako hitro je namakalni sistem tako močno zastarel, ali ni bil zastarel že pred dokončanjem,
misanovak
# 23.01.2018 ob 17:56
Voda je ključna za slovensko kmetijstvo. Pitna voda mora imeti absolutno prioriteto.
Nadja85
# 23.01.2018 ob 17:04
Zanimivo. Šele tik pred volitvami. Ne verjamem in ne zaupam.
GM
# 23.01.2018 ob 16:08
To, da je voda zapisana v ustavi, verjetno zelo pomaga? Od leta 1961 do 2000 se je namreč razpoložljivost vodnih virov v Sloveniji zmanjšala za 6000 kubičnih metrov. Počasi, ampak prišli bomo do točke, ko bo država spet kršila lastno ustavo.... Če pa bo voda zapisana v ustavo, se bo kar sama zagotavljala? Populizem današnje vlade.....
zabar1000
# 23.01.2018 ob 15:46
Zanimive so te obljube, ki se pojavijo vedno tik pred volitvami. Rad bi videl župana Arčona slikanega tudi ob kakšni novi investiciji, ki bi povečala zaposelnost na goriškem. Nobene investicije nisem zasledil v Novi Gorici že mnogo let. Zasledil sem pa veliko večje zneske na položnicah vode (20€ in več). Ali pričakujemo nove obremenitve? No ja,...verjetno je potrebno določeno vodstvo nagraditi...pritiski so očitno hudi.
luckyss
# 11.01.2018 ob 09:46
klik
Kazalo