V SMC-ju menijo, da bi bilo z združitvijo lipiške konjereje in turizma boljše trženje. Foto: Srdjan Živulović/BOBO
V SMC-ju menijo, da bi bilo z združitvijo lipiške konjereje in turizma boljše trženje. Foto: Srdjan Živulović/BOBO

Prihodnja usoda Kobilarne Lipica še ni jasna. Veljaven ostaja zakon, ki pristojnost odločanja nad kobilarno daje ministrstvu za kmetijstvo. Družbo Lipica Turizem, ki trži hotel Maestoso in golf, medtem upravlja Slovenski državni holding. Ministrstvu za gospodarstvo, kjer želijo dobiti Lipico pod nadzor, ni uspelo spraviti skozi državni zbor nove ureditve. Zdaj so nov predlog zakona vložili poslanci Stranke modernega centra (SMC). Pri tem so jih podprli v Demokratični stranki upokojencev (DeSUS).

Pristojnosti nad kobilarno naj se z ministrstva za kmetijstvo čim prej prenesejo na ministrstvo za gospodarstvo, pravijo v SMC-ju. Tako bi lipiško konjerejo in turizem vodil en direktor, zagotovljeno bi bilo boljše trženje, meni poslanec Marko Ferluga: "Najprej je treba vpeljati v zavod trženjsko filozofijo, da bodo ljudje razumeli, da se od tega lahko živi, raste in potem investira."

Združitev dejavnosti pod skupno streho podpirajo tudi v sindikatu. Zanima nas, ali se ne bojijo, da bi ob tem 35 gostinskih delavcev moralo na cesto. Zagotovila, da bodo delo ohranili, namreč ni. "Jasno je, da se mora Lipica Turizem pomladiti. Z novim kadrom bo lahko izpolnila vse naloge, ki bodo pred njo. Mi pričakujemo, da bodo vsi delavci, ki bodo želeli, ohranili svoje delo," pravi izvršna sekretarka Sindikata gostinstva in turizma Karmen Leban.

Za stališče smo vprašali Slovenski državni holding, ki upravlja lipiški turizem, a odgovora ni. Enovito vodenje in trženje lipiških dejavnosti podpirajo tudi v DeSUS-u, po drugi strani pa priznavajo, da brez obnove hotela večjega zaslužka ne bo. "Osebno mislim, da bo treba zagotoviti neka zagonska sredstva, v prvi fazi verjetno državna," pravi poslanec DeSUS-a Tomaž Gantar.

Na ministrstvu za kmetijstvo pa vztrajajo, da nikjer v Evropi državne kobilarne ne opravljajo gostinske ali hotelirske dejavnosti. Opozarjajo na nevarnost pretakanja javnega denarja v tržno dejavnost, kar se je v Lipici že dogajalo. Predvsem pa se sprašujejo, ali ministrstvo za gospodarstvo lahko usmerja rejo lipicancev.