Goriško
(1)
false
Sodobne svetilke porabijo le nekaj deset odstotkov energije v primerjavi z zdajšnjimi, ki so tehnološko zastarele. Finančni prihranek občine bo zato velik. Foto: Nataša Uršič

Dodaj v

V Novi Gorici bodo javno razsvetljavo obnavljali z zasebnim partnerjem

Med svetniki je bilo kar nekaj pomislekov ob sprejemanju odloka
18. marec 2016 ob 14:31
Nova Gorica - MMC RTV SLO

Novogoriška občina bo zamenjala približno 3.500 javnih svetilk. Naložba naj bi po okvirnih ocenah znašala približno 1,7 milijona evrov, izpeljati pa jo nameravajo s pomočjo javno-zasebnega partnerstva.

Stare svetilke so potratne, poleg tega pa povzročajo preveliko svetlobno onesnaževanje. Dozdajšnja javna razsvetljava v mestu in na podeželju se je gradila desetletja in v tem obdobju je tehnologija svetilk zelo napredovala. Sodobne svetilke porabijo le nekaj deset odstotkov energije v primerjavi z zdajšnjimi, ki so tehnološko zastarele. Finančni prihranek občine bo zato velik. Ker pa v proračunu nimajo rezerviranih sredstev za naložbo, jo bodo izpeljali z zasebnim partnerjem, pravi župan Matej Arčon. "Ravno zaradi tega, da mi ne določimo tehnologije in načina javne razsvetljave, smo šli v model konkurenčnega dialoga, kjer bodo zasebni ponudniki ponudili ustrezno rešitev in od tam se gre v pogajanje."

Med svetniki je bilo kar nekaj pomislekov ob sprejemanju odloka. Prav zato so ga ob prvem branju zavrnili in občini naložili, naj pripravi primerjalno analizo s prednostmi in slabostmi javno-zasebnega partnerstva. Očitno jih je ta prepričala, saj so odlok zdaj sprejeli. "Zavedanje med svetniki oz. odločevalci bo absolutno šlo v to smer, da ne bomo dobili partnerja, ki bo prišel kot Božiček in od tega ne bo nič imel. Treba je dobiti model, kjer bo zadovoljstvo občine in zasebnega partnerja," je še povedal Arčon.

Okoliške občine so sicer z evropskimi sredstvi javno razsvetljavo že posodobile in zmanjšale stroške tudi do 60 odstotkov. Primer dobre prakse na tem področju je briška občina. Pred leti je bila prva na Primorskem, ki se je odločila, da bo naložbo izpeljala z modelom javno-zasebnega partnerstva.

Nataša Uršič, Radio Koper
Prijavi napako
Komentarji
libby
# 18.03.2016 ob 17:50
Me zanima, ali bodo ponovno(!!!) menjali cestne svetilke npr. na Cankarjevi ulici, ali pa bodo svetlobe deležne tudi ulice, ki se že desetletje valjajo v temi. Kot da tam ne živijo otroci, starejši in vsi ostali, ki bi želeli vsaj toliko svetlobe iz 50 let starih v temo zavitih kandelabrov, da bi vedeli, kdaj dvigniti nogo, da ne zadanejo v robnik pločnika ter da jim ne bi bilo treba hoditi po sredi črne ulice v skrbi, da jih v grmovju ne čaka nepridiprav.
Sramota za prehitro postarano mlado socialistično mestece ob meji.
Kazalo