Grajsko lutkovno gledališče deluje že pet let na sevniškem gradu. Foto: Goran Rovan
Grajsko lutkovno gledališče deluje že pet let na sevniškem gradu. Foto: Goran Rovan
Vsako leto sevniški lutkarji pripravijo vsaj dve novi predstavi. Foto: Goran Rovan
Večino lutk je ustvaril kar Bernard Pungerčič. Foto: Goran Rovan
Lutkarsko znanje uspešno prenašajo tudi na mlade. Foto: Goran Rovan
Sevniški lutkarji praznujejo petletnico

Snježana Pungerčič se je pred desetimi leti preselila v Sevnico. Predtem se je na Hrvaškem kot igralka profesionalno ukvarjala z lutkarstvom kar deset let, saj je bila zaposlena v Mestnem lutkovnem gledališču Rijeka. Zdaj to poslanstvo skupaj z možem Bernardom, ki ga mnogi kličejo kar Berni, nadaljuje v Sevnici. Svoje prostore sta dobila v severozahodnem stolpu sevniškega gradu, kjer zdaj domujejo številne lutke – od velikih in malih, naprstnih in ročnih, javajk in marionet do telesnih lutk človeške velikosti.

Snježana je strokovni in umetniški vodja GLG-ja in s svojimi bogatimi lutkarskimi in igralskimi izkušnjami skrbi za kakovostno in ustvarjalno pot sevniških lutkarjev. Zdaj v stalni zasedbi lutkarskega gledališča poleg Snježane igrajo še Marjana Štojs, Jasna Pinoza in Brigita Bedek. Za lutke in scenografijo skrbi Berni ob pomoči likovne pedagoginje Nene Bedek. Sevniški lutkarji zatrjujejo, da bi brez pomoči prijateljev in ljubiteljev lutkarstva pa tudi donatorjev zelo težko delovali. Kljub temu za pripravo in izvedbo bogatega programa letno opravijo kar tri tisoč ur dela. V vseh teh letih pa so vsako leto uspešno ustvarili v povprečju dve premierni predstavi. Ob tem izvajajo tudi lutkovne delavnice, lutkovno izobražujejo otroke, mladino in odrasle, tako doma kot tudi v tujini. Ustanovili pa so tudi otroško lutkovno skupino »Grajski harlekini«.

Da bi lutke in lutkarstvo čim bolj približali otrokom in mladini že peto leto vodijo likovni projekt za osnovne šole z naslovom »Sanjam o grajski lutki«. V njem so sodelovale številne šole, imeli pa so že 18 razstav. Pred dvema letoma so začeli še izvajati lutkovno-slikarsko kolonijo »Lutkart«, ki se vsako leto dogaja na sevniškem gradu. Ustvarjena likovna dela pa potem kot potujoča likovna razstava gostujejo na sodelujočih šolah. »Ukvarjamo se tudi z izobraževanjem mladih. To pomeni, da smo zelo aktivni po vsem Posavju. Posledica našega delovanja so tudi nove lutkovne skupine, ki so nastale, ko je na primer Bukvica iz Krškega, ki deluje pod okriljem Valvazorjeve knjižnice," pravi Snježana in dodaja: »Letos bomo začeli še priprave na mednarodno sodelovanje, saj lutke ne poznajo meja. Začenjamo priprave na ustanovitev Muzeja lutk evropskih lutkovnih gledališč. Različni narodi imajo namreč različno tradicijo lutkarstva ter svoje specifične lutke in načine igranja z njimi. Lutke nas povezujejo med seboj. Sočasno bo to tudi začetek sodelovanja med temi gledališči in njihovo lutkovno umetnostjo.«

Več o njihovih načrtih razkrije tudi Bernard, ki pravi, da si želijo, da bi pripravili mednarodni Andersenov lutkovni festival, na katerem bi z uprizoritvami Andersenovih pravljic sodelovala tudi tuja lutkovna gledališča. Berni ob tem pripomni: »Gre za poklon in spomin verjetno največjemu pravljičarju H. C. Andersenu, zato razmišljamo o mednarodnem Andersenovem lutkovnem festivalu, v katerem bodo sodelovala različna lutkovna gledališča z lutkovnimi uprizoritvami Andersenovih pravljic, s katerimi bi nastopali po vsej posavski regiji, načeloma po gradovih, ki imajo pogosto premalo živih vsebin za otroke.«

Ob letošnjem že 6. praznovanju svetovnega dneva lutk so v dvorani Alberta Felicijana na sevniškem gradu pripravili pravi lutkarski praznik. Obiskovalci so si lahko brezplačno ogledali kar tri lutkovne predstave: »Sovica Oka« v izvedbi lutkovne skupine Bukvica iz krške Valvasorjeve knjižnice, plesni šov »Bonnies - hippie singers« češkega marionetnega gledališča iz Prage in »Hop v pravljico« kulturnega društva Smeško iz Celja. Ob tem so pripravili tudi lutkovne delavnice za otroke, animacije različnih tipov lutk in razstavo likovnih del 2. lutkovno–slikarske kolonije »LUTKART 2014«.

Goran Rovan, TV Slovenija

Sevniški lutkarji praznujejo petletnico