Občina je zaradi dejanj župana v nezavidljivem položaju. Foto: BoBo
Občina je zaradi dejanj župana v nezavidljivem položaju. Foto: BoBo
Župan Drolec je že tretjič pod drobnogledom KPK-ja. Foto: BoBo
Župana Komende čaka nov sodni proces

Župan občine Komenda Tomaž Drolec se je že tretjič zaradi svojih poslov, povezanih z gradnjo tamkajšnje poslovne cone, znašel pod drobnogledom Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Tokrat je ugotovila, da je Drolec, ki je bil zaradi nečednih poslov na prvi stopnji že obsojen na osem mesecev zapora, za svetovanje občinskemu podjetju nezakonito zaslužil 36 tisoč evrov.

"Pri čemer pa za to tudi ni imel dovoljenja komisije, ki bi ga zato po zakonu moral tudi imeti, se pravi, sklenil je prepovedano pogodbo v lasti občine, s katero je zaslužil več kot 30 tisoč evrov," je pojasnil Rok Praprotnik, podpredsednik KPK-ja.

Njegovo ravnanje pa je še toliko manj razumljivo, saj so ga nadzorniki podjetja kar dvakrat pozvali, naj o tem obvesti komisijo. Vid Koritnik, svetnik občine Komenda je dejal: "Za eno delo je bil sigurno dvakrat plačan, ker ima kot župan plačo, je redno zaposlen, in vse tisto, kar je delal za poslovno cono, bi moral delati kot župan."

Drolec: Zdelo se mi je za malo
A župan Drolec meni, da si je ta denar zaslužil. Zakaj o svoji pogodbi ni obvestil KPK-ja, pa odgovarja: "Od sedmih milijard svetovljanov vsak lahko zdaj sedi v nadzornem svetu, razen enega, in to sem jaz. Se mi je pa malo za malo zdelo in mogoče ravno zaradi tega nisem naredil te poteze."

Drolec pa je bil pred pol leta na prvi stopnji obsojen tudi na osem mesecev zapora, ker je samovoljno prevzel dvomilijonski dolg, ki ga ima zasebno podjetje Hades Trgovina pri Gorenjski banki.

Občina v nezavidljivem položaju
Zaradi spornih poslov župana Drolca pa se je Občina Komenda znašla v zelo nezavidljivem položaju. Sodišče je namreč že odločilo, da lahko Gorenjska banka unovči poroštvo župana. Če občini s pritožbo ne bo uspelo, bo banka začela rubiti občinsko premoženje tudi v Poslovni coni Komenda. In prav kmalu se lahko zgodi, da bo zaradi tega občina bankrotirala.

Župana Komende čaka nov sodni proces