Heglerjeva se ne čuti odgovorne za sklenitev drage svetovalne pogodbe. Foto: MMC RTV SLO
Heglerjeva se ne čuti odgovorne za sklenitev drage svetovalne pogodbe. Foto: MMC RTV SLO
Heglerjeva zavrača krivdo
Liechtensteinski nepremičninski svetovalci za Slovenijo


Nekdanja direktorica Ljubljanskega stanovanjskega sklada Mestne občine Ljubljana (MOL) in zdaj načelnica občinske uprave Heglerjeva je leta 2006 sklenila pogodbo o svetovanju in posredovanju pri nakupu stanovanj v Celovških dvorih s podjetjem Sebua AG iz Liechtensteina. Svetovalna pogodba je bila vredna nekaj manj kot 700.000 evrov.
Na strani Sebue je pogodbo podpisal Jože Podržaj, ki je bil v tistem času zaposlen v Hypo Alpe Adria Consultants. Tega pa je vodil Andrej Oblak, ki ga policija preiskuje zaradi domnevno spornih poslov skupine Hypo pri nakupu stanovanj v Celovških dvorih. Nekaj mesecev pozneje pa je podjetje AM-S.P.C., katerega zastopnik je bil Oblak, s stanovanjskim skladom sklenilo še prodajno predpogodbo o nakupu 300 stanovanj.

"Javni razpis ni bil potreben"
Da je bila sklenitev te pogodbe tudi v nasprotju z zakonom o javnem naročanju, je ugotovilo še Računsko sodišče, a Heglerjeva je pojasnila, da nakup stanovanj po takrat veljavnih predpisih ni bil predmet javnega naročanja.

Prav tako po njenih besedah ni bilo mogoče najeti katerega koli svetovalca, temveč takšnega, ki je z investitorjem že sodeloval in poznal njegove trženjske okvire. Pred sklenitvijo svetovalne pogodbe so po njenih besedah preverjali le, ali ima podjetje licenco za nepremičninsko posredništvo, kdo je lastnik Sebue, pa niso preverjali.
"To v tistem času ni bilo tako pomembno, kot se kaže zdaj," je dejala Heglerjeva, ki trdi, da za lastniške povezave investitorja s svetovalnim podjetjem ni vedela. A danes bi, kot priznava, verjetno ravnala drugače in bi verjetno lastniške povezave preverila.

Heglerjeva sicer meni, da je bilo svetovanje dobro opravljeno in v korist sklada. 700.000 evrov za svetovanje je po njenih besedah velik znesek, vendar je šlo za posel, vreden okoli 37 milijonov evrov, je poudarila.

Pri Celovških dvorih se je praksa spremenila
Sklepanje svetovalne pogodbe pri poslih sicer ni bilo običajno, je še pojasnila. A so se za to odločili, ker je bilo mogoče v Celovških dvorih kupiti veliko stanovanj naenkrat. Heglerjeva je tako v svojem današnjem odzivu zatrdila, da se s sklenitvijo svetovalne pogodbe ni okoristila ter da do zdaj v povezavi s tem ni bilo ugotovljene nobene nezakonitosti.

Investitorstvo v Celovške dvore je sicer junija leta 2006 z AM-S.P.C. prešlo na Vegrad AM. Leta 2008 pa je bila nato sklenjena pogodba med Javnim stanovanjskim skladom MOL-a in Vegradom AM za 75 stanovanj in 150 parkirnih mest in nato še pogodba med republiškim stanovanjskim skladom in Vegradom AM še za 75 stanovanj in 75 parkirnih mest.

Konec leta 2008 je v tej isti soseski MOL kupil 119 stanovanj in 238 parkirnih mest, je obrazložila Heglerjeva. Vsa stanovanja v Celovških dvorih so vseljena od leta 2010.

Heglerjeva ni dejala, da je svetoval Oblak
Iz mestne uprave MOL so opozorili na nekatere navedbe medijev, ki so povzemali Heglerjevo, češ da je sklenitev svetovalne pogodbe stanovanjskemu skladu svetoval Andrej Oblak. Heglerjeva je namreč na ponedeljkovi novinarski konferenci dejala, da je Oblak povedal ime svetovalca oz. posrednika. Ni pa, kot izpostavljajo, dejala, da jim je Oblak svetoval tudi sklenitev svetovalne pogodbe. Oblak je takrat na vprašanje Heglerjeve, s katerim posrednikom so že sodelovali, le povedal, da je to Jože Podržaj, so še navedli na mestni upravi.

Heglerjeva zavrača krivdo
Liechtensteinski nepremičninski svetovalci za Slovenijo