Marijan Hrvatin je hitro dobil drugo službo. Foto: MMC RTV SLO
Marijan Hrvatin je hitro dobil drugo službo. Foto: MMC RTV SLO

Nova je bila takoj priskrbljena v Direktoratu za prostor na Ministrstvu za infrastrukturo in prostor Zvonka Černača. Do začetka marca prihodnje leto bo nadomeščal uslužbenko ministrstva, ki je odšla na porodniški dopust. Svetlobno hitrost sicer začasne zaposlitve na ministrstvu pojasnjujejo: "Skladno s četrtim odstavkom 24. člena Zakona o delovnih razmerjih razpis ni potreben, saj gre za sklenitev pogodbe o zaposlitvi za določen čas za nadomeščanje začasno odsotnega javnega uslužbenca."

Ima odgovorno nalogo
Hrvatinu, sicer tudi predsedniku koprskega odbora SDS-a, so tako zaupali veliko odgovornost. Kaj bo delal na položaju podsekretarja v Sektorju za prostorsko načrtovanje na državni ravni? Na ministrstvu na naše vprašanje odgovarjajo: "G. Marijan Hrvatin se bo prioritetno ukvarjal z enim od ključnih projektov, ki se trenutno izvaja. Gre za poglabljanje vplovnih poti in pristaniških bazenov, kar bo omogočilo vplutje ladjam z večjim ugrezom, povečanje varnosti plovbe ter izboljšalo konkurenčnost in prepoznavnost pristanišča."
Hrvatin naj bi se v službo v Ljubljano vozil le dvakrat tedensko. Uslužbenci Uprave za pomorstvo vedo povedati, da so jim z ministrstva danes v uporabo pripeljali že precej dotrajan službeni avtomobil, saj naj bi Hrvatin za potrebe službovanja v prestolnici obdržal vozilo, ki ga je uporabljal do zdaj.
Cilja na INPO?
Pristaniške vplovne poti z evropskimi milijoni poglablja podjetje INPO. Gre za hčerinsko družbo Luke Koper. Po nekaterih informacijah, ki so zakrožile te dni, naj bi Hrvatina sprva skušali namestiti v to podjetje. Tudi sam naj bi znancem dejal, da ga tam čaka mesto. Zato v pomorskih krogih že namigujejo, da bo po etapi na ministrstvu tam prej ali slej zasedel direktorski stolček, saj zdajšnji direktor odhaja v pokoj.

"Stric iz ozadja"
"Zdaj grem od tu, a ne skrbi, še bom imel besedo na Upravi za pomorstvo. Iz ozadja!" je Hrvatin ob odhodu z uprave zabrusil predsedniku sindikata Loredanu Cetinu. Marijan Hrvatin je sicer do konca računal na direktorski stolček Uprave za pomorstvo. Izmuznil se mu je za las. Na ministrstvu so očitno v zadnjem hipu presodili, da v pregretem družbenem ozračju imenovanje Hrvatina ne bi bila modra poteza.
Hrvatin je bil namreč aprila letos obsojen na štirimesečno pogojno zaporno kazen, ker je zlorabil službeno plačilno kartico Uprave za pomorstvo v zasebne namene. Tik po obsodbi so ga brez zadržkov imenovali za vršilca dolžnosti uprave. Pozneje se je prijavil na razpis za direktorja, na ministrstvu pa niso imeli pomislekov, saj je bil ocenjen kot primeren kandidat. Medtem je obsodba postala pravnomočna. Na ministrstvu so nato kar nekaj časa zavlačevali z izbiro, nato pa sredi prejšnjega tedna za novega vršilca dolžnosti imenovali Valterja Subana.