Matej Peljhan, inovator in raziskovalec novih materialov v gradbeništvu in direktor družbe Sustinno v Vipavi v solastniškem partnerstvu z Markom Bandellijem:
Matej Peljhan, inovator in raziskovalec novih materialov v gradbeništvu in direktor družbe Sustinno v Vipavi v solastniškem partnerstvu z Markom Bandellijem: "Inovativni fasadni elementi za oblogo stavb omogočajo odlično izolacijo, arhitektom in projektantom nudijo velike možnosti izvedbe fasadnih površin in natančno izvedbo detajlov okrog fasadnih odprtin. So odlična rešitev tudi za energetsko obnovo starejših stavb, investitorjem omogočajo hitrejšo gradnjo in ekonomsko učinkovitost." Foto: Mojca Dumančič
Gradbeništvo
Čezmejna podjetniška mreža Simega omogoča zaposlitev mladim strokovnjakom v gradbeništvu. Tako je v družbi Strusctum v Ajdovščini zaposlenih šest inženirjev in ena doktorica gradbenih znanosti. Foto: Mojca Dumančič
Gradbeništvo
Zvone Cotič in Mitja Čotar iz družbe Structum: "Raziskujemo in razvijamo tudi druge materiale. Poleg inovativnosti nas vodi tudi ekologija. Tako recikliramo različne odpadne cemente, razvijamo novo asfaltno maso, v katero vmešamo odpadne gume." Foto: Mojca Dumančič
Gradbeništvo
Tanja Krapež iz Razvojne agencije ROD Ajdovščina: "Čezmejni projekt ICON, vreden tri milijone evrov, je povezal sedem slovenskih in sedem italijanskih podjetij. Pomembna je predvsem gradbena naveza oziroma čezmejna podjetniška mreža Simega, kjer razvijamo inovativne materiale in tehnologije v gradbeništvu." Foto: Mojca Dumančič

Po propadu nekdanjega gradbenega velikana, ajdovskega Primorja, je kar nekaj vrhunskih primorskih strokovnjakov s področja gradbeništva stopilo na samostojno podjetniško pot ali pa se povezalo z manjšimi gradbenimi podjetji v Vipavski dolini in čez mejo. Nastala je čezmejna podjetniška mreža petih slovenskih in dveh italijanskih podjetij Siméga. V manj kot letu dni so razvili prvo fasadno ploščo z vgrajeno toplotno izolacijo na trgu.

Castra fasade – pilotni projekt
Prvotna zamisel o novi rešitvi fasadnih ovojev stavb je nastala v podjetju Sustinno skupaj z družbo Bandelli v Vipavi. Glavni inovator in raziskovalec novih materialov je Matej Peljhan: "Poimenovali smo jih "Castra fasade". To so fasadni elementi velikih formatov iz tekstilno armiranega betona z vgrajeno toplotno izolacijo. Gre torej za material iz specialnega betona z eno ali več plastmi tekstilne mreže. Specialne mešanice betona omogočajo izdelavo tankih elementov, armatura iz tekstilne mreže pa daje zelo dobre mehanske lastnosti izdelka in odpornost pri različnih temperaturah. Mogoča je izdelava velikih formatov, tudi več kot štiri metre. Poleg velikosti tekstil-betonskih plošč je velika prednost 'Castra fasad' tudi preprosta izvedba detajlov okrog oken, preklad, polic in vogalov objekta. Ob tem gre za tanko plast betona – le okoli dva centimetra." Ta inovativni material v gradbeništvu je pilotni projekt čezmejne mreže Simega, ki pa že napoveduje nove inovacijske in tehnološke rešitve v gradbeništvu.

Sodelovanje v razvoju in raziskavah
Prednost podjetniškega mreženja je seveda sodelovanje. V Sustinnu v Vipavi so "tekstil-beton" razvili, raziskave nove betonske mešanice pa so opravili v laboratorijih podjetja Structum v IN-Primeju v Ajdovščini. Izvedli so vse mehanske teste, ciklične vremenske teste in test odziva na ogenj. Posebnost "tekstil-betona" je tudi možnost izbire različnih barv, ki jih dobijo z dodajanjem pigmentov. Ob vseh tehnoloških prednostih je pomembna še cenovna prednost novih fasadnih plošč Castra.

Najeli bodo nekdanji obrat Primorja
Nove tekstil-betonske plošče zdaj družba Sustinno izdeluje v Vipavi, v prostorih družbe Bandelli. Napovedujejo pa, da se bodo širili, saj je naročil vse več. Matej Peljhan je povedal: ''Trenutno smo v postopku najema dela proizvodnih hal nekdanjega Primorja, objekta, ki ga Ajdovci poznajo kot GoBi. Tam bomo imeli dovolj zmogljivosti za vsa nadaljnja naročila. Po ajdovskem vrtcu bomo s Castra fasadami oblepili še ajdovsko osnovno šolo, ki jo gradijo. Obetamo pa si tudi naročila iz tujine."

Modulni nagrobniki in posebni asfalti
V čezmejni družbi Simega napovedujejo še nove izdelke in materiale. Tako zdaj razvijajo nov projekt proizvodnje začasnih in trajnih modulnih nagrobnikov, med katerimi bodo tudi sodobni nagrobniki iz litega kamna. V družbi Structum raziskujejo nove asfaltne mešanice. Zvonko Cotič in Mitja Čater iz te družbe sta prepričana, da je to tržna niša: "Tu ne gre le za inovacijo, pač pa tudi za ekologijo. V asfalt po posebnih postopkih vmešamo zmes odpadnih gum in s tem pridobimo maso, s katero lahko zmanjšajo hrup za pet, celo šest decibelov."

Inovacije pod krono Icon-a
Različne partnerje s področja gradbeništva z obeh strani meje je združila Razvojna agencija Rod iz Ajdovščine. Tanja Krapež, predstavnica ROD-a: "Glede na kolaps gradbeništva v naši regiji smo se odločili, da znotraj čezmejnega projekta Icon damo velik poudarek prav temu sektorju. Tako sta nastala mreža Simega in njen prvi pilotni projekt – Castra fasade. Celotna čezmejna mreža Icon pa ima kar 14 partnerjev, pol iz Slovenije in pol iz Italije. Na voljo imamo tri milijone, 85 odstotkov je evropskih nepovratnih sredstev."