Za bolj tekoč promet iz Kopra proti hrvaški meji bodo za zdaj poskrbeli z začasnimi rešitvami. Foto: BoBo
Za bolj tekoč promet iz Kopra proti hrvaški meji bodo za zdaj poskrbeli z začasnimi rešitvami. Foto: BoBo

Na petkovem sestanku z ministrom je ta zagotovil, da bodo v enem mesecu proučili možnost navezave mimo Baredov, sicer pa bodo predvidoma jeseni razgrnili državni prostorski načrt za aktualno različico Šmarje-Dragonja. Najprej pa bodo za boljšo pretočnost prometa iz Kopra proti meji s Hrvaško poskrbeli z začasnimi rešitvami, je za Radio Slovenija poročala Lea Širok.

Za obstoječo varianto navezave hitre ceste do Dragonje bi bil državni prostorski načrt lahko pripravljen prihodnje leto, leta 2020 pa bi cesto lahko začeli graditi. Če bi obveljala varianta pod Baredi, ki so jo soglasno podprli vsi štirje župani, pa bi se vse premaknilo za nekaj let, je povedal minister Gašperšič. Sicer pa bodo odločitev o najustreznejši dolgoročni rešitvi sprejeli v mesecu dni na podlagi analize alternativne trase. "Ali bo neka nova navezava ali bo obveljala tista z obvoznico ..., to je zdaj na tehtnici," je dejal minister.

Predlog županov predvideva nadaljevanje hitre ceste v Izoli skozi Bandelj s postavitvijo dober kilometer dolgega predora, ki bi se nato priključila obstoječi hitri cesti Koper-Dragonja. Poleg tega da bi bila po izračunih strokovnjakov cenejša, župani poudarjajo, da hitra cesta do Hrvaške tako ne bi bila več zgolj tranzitna.

Za Popoviča šalarska obvoznica nesprejemljiva
Po besedah koprskega župana Borisa Popoviča so občine predlagale preureditev križišča pri Slavčku, kjer se cesta iz notranjosti Slovenije in Italije razcepi v smeri proti južni Istri oziroma proti Izoli in Portorožu, v krožišče z nadvozom. Obstoječi nadvoz bi nadgradili še z enim pasom. Nekaj podobnega naj bi zgradili namesto začasnega krožišča v Šalari, kjer se glavna cesta proti hrvaški Istri križa s cestami iz koprskih spalnih naselij in iz vasi v zaledju proti mestu. Šalarsko obvoznico je župan označil kot nesprejemljivo, ker bi poslabšala življenje v stanovanjski soseski. Poudaril je, da štirje župani soglasno podpirajo traso pod Baredi.

Glede ceste Jagodje-Lucija je piranski župan Peter Bossman dobil zagotovilo, da jo bodo gradili šele, ko bo stekla navezava na Dragonjo. Darsova študija o možnosti uvedbe lokalnih vinjet pa bo znana jeseni, tako da bo zajela tudi podatke o prometu v času turistične sezone.