Pred koncem avtoceste v Dražencih se vsak poletni konec tedna vijejo kolone turistov. Foto: BoBo
Pred koncem avtoceste v Dražencih se vsak poletni konec tedna vijejo kolone turistov. Foto: BoBo

Župan Podlehnika Marko Maučič je z župani sosednjih občin - Friderikom Bračičem iz občine Videm, Antonom Butolenom iz Žetal, Stanislavom Glažarjem iz Hajdine in Štefanom Čelanom s Ptuja - zato na državo naslovil zahtevo, naj se dejavnosti za začetek gradnje omenjenega odseka takoj nadaljujejo. Ministra Gašperšiča, ki jih je razburil prejšnji teden na zaslišanju pred pristojnim odborom - ko je dejal, da gradnje odseka ne vidi kot prednostno nalogo -, pa so pozvali, naj se takoj sestane s predstavniki lokalnih skupnosti in civilne pobude.

Maučič je poudaril, da se negotove razmere, povezane z začetkom gradnje 13-kilometrskega odseka avtoceste do hrvaške meje, ne odražajo katastrofalno le na področju infrastrukture in s tem v poletnih zastojih, pač pa tudi na področju prometne varnosti za lokalno prebivalstvo in gospodarstva v regiji.

Ob tem je spomnil, da so zemljišča in objekti na trasi avtoceste že skoraj v celoti odkupljeni, ljudje pa se izseljujejo iz svojih hiš, saj kupo-prodajne pogodbe pri nekaterih določajo rok za izselitev že za letošnji 1. december. Ob morebitni ustavitvi projekta bi ostala neobdelana tudi številna zemljišča, ki jih je odkupila država.

Župani pričakujejo podpis do 1. oktobra
Župani omenjenih občin sicer do 1. oktobra pričakujejo podpis sklepa o potrditvi investicijskega programa, ki je podlaga za začetek izbire izvajalca. Objavo razpisa za izbiro izvajalca del na odseku, za katerega je bilo že izdano gradbeno dovoljenje, zahtevajo do 15. oktobra, v nasprotnem primeru bodo že naslednji dan predsednika vlade Mira Cerarja pozvali k obisku območja trase avtoceste.

Civilna pobuda napoveduje državljansko nepokorščino
Za dodaten pritisk na državo bodo poskrbele tudi civilne pobude, ki so se zdaj združile v enotno pobudo in dale jasno vedeti, da zahtevajo dokončanje avtocestnega odseka, ki predstavlja edinih nedokončanih 13 kilometrov na 2.300 kilometrov dolgem odseku med Hamburgom in Solunom. Predstavnica civilne pobude Danica Kurež je pojasnila, da bodo začeli akcije državljanske nepokorščine, če ne bo posluha pri pristojnih organih.

Pred prazniki (30. in 31. oktobra) bodo pripravili prve občasne zapore glavne ceste, ki jih bodo v tedenskih intervalih stopnjevali ob koncih tedna do popolne državljanske nepokorščine. Ob tem bodo svoje težave predstavili tudi mednarodni javnosti.

Takšno obliko protesta so podprli tudi tukajšnji župani, ki pa ob tem upajo, da se bo v razpravo o smiselnosti projekta vključil tudi predsednik vlade Miro Cerar.