Stane Baluh iz vladnega urada za narodnosti je pojasnil, da se je končal 12-letni projekt, v katerem so sodelovali občina, lokalna skupnost in Romi. Foto: Bogdan Miklič Foto:
Stane Baluh iz vladnega urada za narodnosti je pojasnil, da se je končal 12-letni projekt, v katerem so sodelovali občina, lokalna skupnost in Romi. Foto: Bogdan Miklič Foto:

Po besedah trebanjskega župana Alojzija Kastelica je naložba stala 406.000 evrov, v celoti jo je na podlagi javnih razpisov financirala država. "Veseli me, da smo pripravljeni na prihodnost," je dejal Kastelic in izrazil upanje, da bodo v prihodnjem letu izpeljali projekt dokončne ureditve romskega vrtca. "Potem pa je pred nami še izziv, da uvedemo socialno podjetništvo in tukajšnjo populacijo Romov tudi zaposlimo. Če nam še to uspe, smo na konju," je pristavil.

Stane Baluh iz vladnega urada za narodnosti je pojasnil, da se je končal 12-letni projekt, v katerem so sodelovali občina, lokalna skupnost in Romi, ki se lahko pohvalijo, da živijo v infrastrukturno najbolje opremljenem romskem naselju na Dolenjskem. "Zdaj so na potezi Romi, da pridobitve vzdržujejo in da se začnejo vključevati v družbeni utrip večinskega prebivalstva," je poudaril Baluh.
Prebivalka omenjenega romskega naselja Vida Hočevar ugotavlja, da so bivalne razmere v njem zdaj veliko boljše kot pred leti. "Vsi prebivalci imajo vodovod, urejena je cesta, kanalizacija, pred kratkim se je pridružila čistilna naprava. Elektrike sicer še nimajo vsi, ker je treba za 16 objektov še pridobiti gradbeno dovoljenje, vendar naj bi se to uredilo spomladi 2014," pravi Hočevarjeva. Tako je lažje hoditi v vrtec in šolo ter obiskovati popoldanske dejavnosti, ki jih izvaja center za socialno delo. "Z izboljšanjem bivalnih pogojev je lažje zahtevati od prebivalcev naselja izpolnjevanje določenih obveznosti," sklene Hočevarjeva.
Več o tem v romski oddaji Naše poti, v ponedeljek ob 21.05 na 1. programu Radia Slovenija.
Bogdan Miklič, Radio Slovenija