Na fotografijah Olafa Lovrenčiča je še mogoče čutiti čas, ki izginja. Foto: Goran Rovan
Na fotografijah Olafa Lovrenčiča je še mogoče čutiti čas, ki izginja. Foto: Goran Rovan

Olaf Lovrenčič se je rodil leta 1922, umrl pa leta 2005. Vseskozi je živel in deloval na Vidmu in na več področjih pustil svoj pečat. S svojim delom je zaznamoval kraj in ljudi v njegovi bližini. Kot je na odprtju povedala moderatorka Klavdija Mirt, se je njegov širokokotni objektiv v vsej svoji črno-beli popolnosti pogosto zazrl v lepote sveta. Pozneje je tej perfekciji dodal tudi druge barve in se posvetil diapozitivom. Vseskozi je bil družbeno aktiven. Sodeloval je v prosvetnem društvu, bil je aktiven v Zvezi kulturnih organizacij, predvsem v odboru za filmsko sekcijo, bil je tajnik kulturnega društva, kronist in aktivni sodelavec pri obnovi kulturnega doma. Pri DKD-ju Svoboda Krško je uvedel kinoteko in nedeljske matineje, napisal brošuro o krškem kinu in 20 let pripravljal filmske komentarje. Leta 1949 pa je bil soustanovitelj Fotokluba Videm-Krško.

In prav fotografija je še posebej zaznamovala njegovo življenje. O tem je na odprtju spregovoril njegov prijatelj Miloš Medved. Dejal je: "Fotografiji se je Olaf posvečal in predajal kot organizator, čuteč fotograf in kronist. Z zakoncema Roš je bil soustanovitelj fotokluba, ki je uspešno deloval več kot dvajset let. Po odhodu Roševih iz Krškega je vodenje kluba prevzel Ivan Glogovšek, ves čas obstoja kluba pa je bil Olaf njegov tajnik. Klub je prirejal številne razstave, njegovi člani pa so razstavljali ne samo na razstavah bivše domovine, temveč tudi v inozemstvu. Zaradi ugleda, ki si ga je z leti pridobil, je bil tudi organizator ene izmed vsakoletnih takratnih republiških razstav, na kateri je Foto-kino zveza Slovenije ocenila in razstavila fotografsko bero preteklega leta."

V Dvorani v parku je razstavljenih 23 originalnih fotografij iz njegovega opusa, v katerem jih je več kot 300. Nekatere med njimi so obšle ožji in širši svet. Medved ob tem ugotavlja: "Že bežen pogled na te fotografije nam pove, da je bil avtor s svojim prizadevanjem po fotografskem izražanju usmerjen predvsem v pokrajino, njene značilnosti, pa tudi v idiliko in romantiko, ki jo je ta izžarevala. Dominantno vlogo pri takem pristopu na avtorjevih posnetkih pa ima človek. Številni kotički v okolici njegovega domovanja, pa seveda tudi kje drugje, so mu bili navdih, da je lahko s svojim znanjem in izkušenostjo ujel bistvo dogajanja v določenem trenutku in ga tako ohranil za zanamce."

Širši izbor fotografij je opravil Peter Lovrenčič, njegov sin, dokončen izbor za postavitev na razstavi pa Jožica Mikek Veber. Razstavo je odprl župan občine Krško Miran Stanko, z glasbo pa je odprtje obogatil pihalni kvintet Fantastičnih pet.

Za MMC Goran Rovan