Zaradi ugotovitev v poročilu proučujejo možnosti za vložitev kazenskih ovadb zoper nekdanjo direktorico Kristino Dokl. Foto: Radio Slovenija
Zaradi ugotovitev v poročilu proučujejo možnosti za vložitev kazenskih ovadb zoper nekdanjo direktorico Kristino Dokl. Foto: Radio Slovenija

Ko so člani sveta zavoda ptujskega doma za upokojence sinoči najprej odpravili nekatere dvome glede izvajalca revizije poslovanja, je šele postalo jasno, kako po domače je – glede na ugotovitve revizij - delovalo nekdanje vodstvo doma z direktorico Kristino Dokl. Med aprilom in avgustom so revizorji revizorske hiše KPMG namreč pretresali poslovanje, seznam napak pa je tako obširen, da sta ga revizorki sinoči predstavljali več kot uro in pol. "Zavodu Prizma je Dom za upokojence Ptuj zaračunaval storitev po nižji ceni, kot je bila navedena v ceniku, ki jo je potrjeval svet zavoda; evidentirana davčna obveznost v poslovnih knjigah se ni ujemala z obrazcem obračunov za leto 2014; vsi prejeti računi, ki smo jih pregledali v vzorcu, tudi niso imeli dokazil o opravljenih storitvah. Ena skupin nepravilnosti se nanaša tudi na kršenje zakonodaje, vključno z zakonodajo o javnem naročanju," so nekatere glavne ugotovitve revizije računovodskih izkazov za lani, ki jih je članom sveta zavoda predstavila revizorka Renata Eržen Potisek.

Podobno je napak mrgolelo v poslovanju doma med letoma 2008 in 2014. "Ugotavljamo, da je Zavod oskrbovancem zaračunaval storitve, ki jih niso mogli uporabiti. Nekorektno je, da se nepokretnim osebam, denimo, zaračunava uporabo balkona. V zadnjih treh letih zavod tudi ni pridobil soglasja za porabo sredstev iz poslovnega izida, pri potnih stroških smo ugotovili veliko uporabo lastnih avtomobilov glede na to, da je Zavod imel avto na razpolago, pa je tudi direktorica uporabljala svoj avtomobil," je zelo konkretno ugotovljene nepravilnosti povzela revizorka Zdenka Vidovič.

Temeljne ugotovitve revizije od leta 2008 do 2014, kot izhajajo iz poročila, so:
• Dobavitelj E-Info je zavodu dobavil licence Panteon za aplikacijo Dom v vrednosti 18.900 evrov. Zavod aplikacije Dom ne uporablja.
• Nakup licenc in osveževalna pogodba v vrednosti 14.287 evrov, ki jih zavod ne uporablja.
• Zavod je v letu 2014 nabavil počitniško enoto na Rogli za 190.411 evrov, kar je 3.967 evrov na kvadratni meter, kar je 4-krat več, kot je vrednost nepremičnine ocenil GURS.
• Nabava smučarske tekaške opreme v vrednosti 2.187,96 evra; revizor ugotavlja, da Zavod tega ne potrebuje za opravljanje dejavnosti, kar pomeni negospodarno porabo javnih sredstev; prav tako smučarsko opremo v vrednosti 4.118 evrov in opremo za fitnes v vrednosti 75.613 evrov.

• Plačal izdelavo strokovne študije nevladni organizaciji/društvu Ars vitae z naslovom Možnost gradnje medgeneracijskega središča Ptuj 8.600 evrov, študije revizorji kljub pozivom niso prejeli.

Varčevanja na plečih zaposlenih

A to še zdaleč ni bilo vse. Poročilo ugotavlja, da se je varčevalo predvsem na plečih zaposlenih. "Zavod pri zagotavljanju ustreznega števila zaposlenih ni spoštoval kadrovskega normativa. Način dela je bil tak, da je Zavod sklepal z zaposlenimi pogodbe za določen čas in jih nato podaljševal. Mi smo našli primer, ko je imel zaposleni 16 podaljšanj pogodb o zaposlitvi. Prav tako je Zavod zaposlenim zaračunal 27,55 evra za vsako finančno transakcijo, čeprav ni imel pravne podlage za to," je naštevanje napak nadaljevala Zdenka Vidovič in ob tem navedla primer, ko je direktorica poskrbela zase.

"Direktorica je imela povečan obseg dela zaradi sodelovanja pri izvajanju nadzora nad celovito investicijo, in sicer pri gradnji enote v Kidričevem, za kar si je obračunala 35 odstotkov dodatka. Predpisi, ki so takrat veljali, niso dovoljevali takšnega odstotka, ampak 8-odstotno povišanje, saj je 35 odstotkov določal člen, ki velja za zaposlene, in ne za direktorje," še pojasnjuje Vidovičeva.

Proučujejo možnosti za vložitev kazenskih ovadb
Zaradi vsega omenjenega in ogromno drugih napak, ki so jih našli revizorji, v domu že proučujejo možnosti za vložitev kazenskih ovadb. "Lahko potrdim, da v. d. direktorice Jožica Šemnički pregleduje revizijsko poročilo tudi v smeri preverjanja ali so tam že kakšni podatki za podajo kazenskih ovadb. Lahko povem, da je kazenska ovadba že podana zaradi nakupa nepremičnine na Rogli. V preostalem delu, potem ko smo zdaj to poročilo dobili, preverjamo, ali bi tej ovadbi še kaj dodali," je o kazenskih ovadbah povedala pooblaščenka doma Nataša Pirc Musar.

Zaradi ugotovitev revizije zaposleni pričakujejo nadaljnji popravek plač, stanovalci pa primernejše izračune cen storitev.

Danijel Poslek, Radio Slovenija