Delavci bodo po novem zaposleni pri Marof tradu. Foto: BoBo
Delavci bodo po novem zaposleni pri Marof tradu. Foto: BoBo

Pri vratarju Marof Trada, poslovni enoti Gozdnega gospodarstva Postojna (GGP), tuje delavce, ki so ostali na cesti, res čaka nekakšen obrazec oziroma vloga za zaposlitev, ki jo izpolnijo s svojimi osebnimi podatki, nikjer pa ne piše, pri kom bodo zaposleni od zdaj.

Vloga je napisana izključno v slovenščini, ki je večina teh delavcev sploh ne razume, sicer pa bi ji morali po dogovoru izpred nekaj dni dodati tudi obrazec za prijavo terjatev do nekdanjega delodajalca, opozarja Goran Lukić iz Svetovalnice za migrante. Lukić je od direktorja GGP-ja Frenka Kovača dobil zagotovilo, da bodo vsem delavcem še danes nakazali februarske plače, ki bi jim jih sicer moral izplačati Veles.

40 ljudi prijavljenih na pregled
Po izgubi službe pri Velesu se želi neposredno pri podjetju Marof Trade na novo zaposliti tudi sogovornik iz Bolgarije, ki je očitno v Sloveniji že dlje kot večina drugih, saj v nasprotju z njimi kar dobro razume in govori slovensko. Doslej je delal tudi po 12 ur na dan. Kako naj bi bilo v prihodnje? "Osem ur se dela za Marof, ki naj bi plačal tudi za zdravniški pregled," je povedal.

Vsak delavec mora namreč pred zaposlitvijo v ambulanti za medicino dela opraviti pregled, ki pa ni ravno poceni, saj stane do 200 evrov. Direktor Zdravstvenega doma Cerknica Sašo Kavčič potrjuje, da je z Gozdnega gospodarstva Postojna nekdo poklical prek telefona in na sistematski pregled naročil približno 40 ljudi. Naročnik mora zdaj izdati še opise delovnih mest in napotnice.

Če so torej namere GGP-ja oziroma Marof Trada resne, se vsaj delu odpuščenih in doslej izkoriščanih delavcev morda vendarle obetajo boljši časi.